41

Beleggen in een tweede huis? Dit moet je weten

De rente op spaartegoed is in 2018 nagenoeg tot 0 procent gedaald. Niet gek dus dat mensen met spaargeld op zoek zijn naar alternatieve manieren om rendement te halen. Beleggen in aandelen of goud? Crypto’s zoals Bitcoin? Of toch wat minder risicovol beleggen in obligaties? Het liefst zoek je een investeringsmogelijkheid met een hoog rendement, maar ook een zo laag mogelijk risico. Beleggen in een tweede huis is in dit geval een goede optie. Wat moet je hierover allemaal weten?

Een tweede huis wordt gezien als vermogen

Door de Belastingdienst wordt een tweede woning als vermogen gezien, en hierover wordt dus vermogensrendementsbelasting geheven. Met ingang van 2018 zijn er enkele wijzigingen in deze belasting doorgevoerd. Zo is de belastingvrije voet per 2018 verhoogd naar 30.000 euro per persoon of 60.000 euro voor partners. Over de waarde daarboven gelden drie variabele tarieven op basis van de gemiddelde rentestanden van voorgaande jaren. Bij een tweede woning heb je waarschijnlijk alleen met de twee laagste tarieven te maken. Over een heffingsgrondslag van 30.000 of 60.000 tot 100.000 euro wordt 30 procent belasting over een fictief rendement van 2,0166 procent geheven (0,605 procent). Over een bedrag van 100.000 tot een miljoen euro vermogen wordt gerekend met 30 procent over een fictief rendement van 4,3258 procent (1,3 procent).

Financiering van een tweede huis

Maar enkelen zullen een tweede woning geheel met eigen geld kunnen kopen, in de meeste gevallen wordt deze gefinancierd door middel van een hypotheek. Gedeeltelijk in ieder geval, want maar weinig hypotheekverstrekkers zullen een woning die niet als hoofdverblijf dient volledig willen financieren. Door de lage rentes kun je echter zelfs met een hypotheek nog een goed rendement halen, zelfs bij langlopende leningen zoals een hypotheekrente 20 jaar. Een hypotheek met een dergelijke looptijd is in augustus 2018 bij Nibcdirect.nl al af te sluiten tegen een rente van 2,62 procent. Vraag overigens altijd na bij je hypotheekverstrekker of er geen beperkingen van toepassing zijn, zoals een nadrukkelijk verhuurverbod.

 

Geen mogelijkheid tot aftrekken hypotheekrente

Als je voor een tweede huis een hypotheek wil afsluiten, moet je er ook rekening mee houden dat de rente niet aftrekbaar is van je inkomen. Ook niet als je de financiering via de hypotheek van je hoofdverblijf laat lopen. Het gedeelte van de hypotheek voor de tweede woning wordt volgens box 3 als consumptief krediet gezien, en is daardoor niet aftrekbaar.

Rendabel om te beleggen in een tweede woning?

Potentiële beleggers in vastgoed worden vaak getrokken met ‘gegarandeerde’ rendementen van wel 7 of 8 procent. Door het woningtekort momenteel in Nederland komen er inderdaad waarschijnlijk wel hoge inkomsten uit voort. Geïnteresseerde huurders staan in rij, en een hypotheek is tegen een lage rente af te sluiten. De aankoopprijzen zijn echter momenteel wel vooral in de Randstad erg hoog.

Wil je kijken of het rendabel is om te beleggen in een tweede woning, dan moet je de opbrengsten natuurlijk tegen de kosten afwegen. Naast de hypotheekrente en vermogensbelasting dien je ook rekening te houden met gemeentelijke belastingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om rioolbelasting, waterschapsbelasting, huisvuilheffing en onroerende zaakbelasting.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply