Het ‘slimme wonen’ is een enorm populaire trend van de afgelopen jaren. Het ‘slimme’ van de woning betekend in principe dat je woning zoveel mogelijk geautomatiseerd is. Op deze manier kun je zaken als verwarming, verlichting en beveiliging gemakkelijk centraal regelen. Maar door alle aanbieders, technieken en verschillende soorten apparatuur zie je af en toe door de bomen het bos niet meer. Want hoe begin je nu eigenlijk aan zo’n ‘slimme woning’ en hoeveel gaat dat je kosten? De basis voor een slimme woning, vind je hier!
-
Verwarming
Je kent hem vast wel, de Slimme Thermostaat. Een aantal jaren gelden in het leven geroepen en nu aangeboden als standaard bij energieleveranciers zoals Nuon en Essent. De Slimme Thermostaat laat jou gemakkelijk op afstand je verwarming reguleren. Zo kun je bijvoorbeeld op het werk de verwarming vast aanzetten zodat je in een lekker warm huis thuis kunt komen. Natuurlijk zijn er ook verschillende programmeringsmogelijkheden en past de Slimme Thermostaat zijn programma aan op jouw gedrag. De Slimme Thermostaat is de eerste stap naar een slimme woning en zal je niet alleen veel tijd, maar ook nog eens wat energie besparen. Je kunt de Slimme Thermostaat bij verschillende aanbieders kopen voor prijzen tussen de 130 en 200 euro.
-
Verlichting
De tweede stap is het installeren van slimme verlichting. Het idee van slimme verlichting is eigenlijk heel simpel. Alle verlichting binnenshuis is op elkaar afgestemd en kan bediend en ingesteld worden vanaf een centraal punt. Dit centrale punt kan een app voor de smartphone zijn maar ook gewoon een afstandsbediening. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je het beste beginnen met het aanschaffen van een starterspakket. Hier zitten alle basis benodigdheden in om de eerste stap naar slimme verlichting in jouw woning gemakkelijk en snel te kunnen maken. Je kan dit starterspakket later altijd nog uitbreiden met meer lampen, kleurenvariaties en andere leuke mogelijkheden zoals bewegingsmelders.
-
Beveiliging
De derde stap richting het maken van de basis voor een slimme woning is de beveiliging. Een combinatie van beveiligingscamera’s, alarmsystemen en rookmelders worden wederom op een centraal systeem aangesloten. Dit centrale systeem is te bedienen vanaf een centraal punt op smartphone of tablet en geeft je de mogelijkheid om ook buitenshuis te kunnen zien wat er in je woning gebeurt. Je kan camerabeelden bekijken, op afstand sirenes af laten gaan en bij uitbreiding zelfs een alarmfase in laten gaan. Begin wederom met de aanschaf van een starterspakket, dit kan later altijd uitgebreid worden. Na installatie kun je in ieder geval altijd met een gerust hart je woning achterlaten.
Hoe slim is jouw woning al?
No Responses Yet