18

Bang voor weer een hittegolf? Neem tijdig je maatregelen!

Een hittegolf in de zomer is in Nederland steeds minder echt groot nieuws. De afgelopen jaren zijn we eraan gewend geraakt dat onze zomers warm en droog zijn. Een hittegolf, een aangesloten periode van heel warme dagen, is daarbij zeker geen uitzondering meer. Soms duurt hij gerust meer dan een week of anderhalf, en meerdere hittegolven binnen één zomer, daar kijken we ook al niet meer raar van op. Al zijn er genoeg mensen die hier blij mee zijn, het kan hen niet warm en zonnig genoeg zijn, geldt dat lang niet voor iedereen. Veel mensen hebben last van de warmte. Slapen er slecht van, als hun slaapkamer niet koeler wil worden dan 25 graden of meer. Krijgen er hoofdpijn van of voelen zich er gewoon niet prettig bij. En alhoewel we aan de hoge temperaturen zelf niet zo gek veel kunnen doen, kan het in dit soort gevallen wel goed zijn om binnenshuis maatregelen te treffen die ervoor kunnen zorgen dat hier de temperatuur in ieder geval binnen de perken blijft.

Houd de zon tegen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor je huis in de zomer. Zorgen dat je huis niet te ver opwarmt zorgt ervoor dat je ook weinig hoeft te doen om de hitte weer kwijt te raken. Degelijke zonwering speelt hierbij een grote rol. Zorg ervoor dat de zon nooit direct op je ramen schijnt, en breng zonwering zoveel mogelijk buiten aan. Zo wordt de hitte al weerkaatst voor hij je huis in kan komen. Een zonnescherm of rolluik kan een goede optie zijn. Combineer deze met gordijnen of zonwering binnenshuis, en je zal zien dat de warmte in huis minder snel oploopt.

Dit werkt alleen als je de zonwering heel consequent gebruikt. Zorg er dus altijd voor dat deze gesloten is aan de kant van de woning waar de zon op staat. Deze een half uurtje open laten staan met de zon erop, kan er al voor zorgen dat de temperatuur hard oploopt. Zorg er ook zeker voor dat je ramen dicht zijn wanneer de temperatuur buiten hoger is dan binnen. Vroeg in de ochtend of laat in de avond, als de temperatuur buiten juist lager is dan binnen, kun je de boel wel even luchten.

Koel de lucht af

Koel de lucht af

Hoe goed je zonwering ook is, tijdens een hittegolf zal de temperatuur uiteindelijk ook binnenshuis altijd gaan oplopen. De enige manier om deze dan kwijt te raken is, naast wachten tot het buiten weer koeler is, de lucht binnenshuis koelen. Dat doe je met een airco. Deze is in staat om warme lucht om te zetten in koele, en daarmee de temperatuur daadwerkelijk te laten dalen. Wil je een airconditioning kopen? Kijk dan goed naar de verschillende opties. In veel gevallen is een vaste airco de beste keuze, omdat deze de grootste capaciteit heeft en gemakkelijk te bedienen valt. Door een unit te laten plaatsen in iedere ruimte die je koel wilt hebben, bijvoorbeeld iedere slaapkamer en de woonkamer, behoren bezwete nachten en last hebben van de hitte tot het verleden.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply