18

Aan de slag met het in orde maken van je hypotheek 

Een van de lastigste zaken bij de aankoop van een nieuwe koopwoning is het in orde maken van de hypotheek. In theorie zou je dit zelf kunnen doen, daar niet iedere hypotheekverstrekker eist dat je werkt met een tussenpersoon. Verstandiger is het echter om je hierbij te laten helpen door een externe partij. Zo’n partij helpt je jouw financiële situatie inzichtelijk te maken, om op basis daarvan te kijken welke mogelijkheden je hebt bij het afsluiten van een hypotheek voor jouw droomwoning. Daarbij vertelt deze je meer over de verschillende soorten hypotheken, de verschillen in de voorwaarden van de diverse hypotheekverstrekkers, enzovoorts. Wat weet jij al over een hypotheek afsluiten?

Eerste inschatting maximale hypotheek berekenen 

Nog voordat je een gesprek aanvraagt bij een hypotheekadviseur wil je wellicht weten, wat je ongeveer kunt lenen bij een bank. Dit geeft immers een beeld van de prijscategorie waarbinnen je naar een woning kunt zoeken. Banken bieden vaak een handige tool op hun website, die op basis van je inkomen en je huidige schulden berekent wat je maximale hypotheek is. Houd er hierbij rekening mee, dat het slechts om een inschatting gaat. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de uitkomst van zo’n tool. De hypotheekadviseur kijkt naar veel meer factoren, dan de rekentool doet. Denk bijvoorbeeld aan je plannen richting de toekomst. Ben je voornemens minder te gaan werken? Verwachten jullie op termijn een gezinsuitbreiding? Het zijn zaken die invloed hebben op je financiële situatie. 

Advies over verschillende hypotheekvormen 

Advies over verschillende hypotheekvormen 

Niet alleen wil je weten wat je maximaal kunt lenen bij het aanvragen van een hypotheek voor de aankoop van je droomwoning. Ook wil je wellicht meer informatie over de verschillende hypotheekvormen die door banken worden aangeboden. Denk aan het verschil tussen een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Wat is mijn situatie de meest voordelige keuze? Kan ik gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek (HRA), als ik voor een aflossingsvrije hypotheek kies? Welke hypotheekvorm brengt de hoogste maandlasten met zich mee in de eerste jaren waarin ik aflos? Een hypotheekadviseur kan dergelijke vragen voor je beantwoorden. 

Hulp bij het oversluiten van een hypotheek 

Een hypotheekadviseur biedt niet alleen ondersteuning bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Schakel diens hulp ook in, wanneer je voornemens bent een bestaande hypotheek over te sluiten. Dit kan je een groot financieel voordeel opleveren, wanneer je nieuwe hypotheekverstrekker een lagere rente biedt dan de rente waartegen de lopende hypotheek is afgesloten. Een hypotheekadviseur berekent of dit voordeel opweegt tegen de kosten die het oversluiten van een hypotheek met zich meebrengt. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply