20

Waterkoker ontkalken en schoonmaken: handige tips

Kalk in de waterkoker – wie heeft er geen last van? Na verloop van tijd ziet het er niet alleen onfris uit, maar kan het ook de smaak van jouw kopje thee verpesten (hallo stukjes kalk) en de waterkoker minder goed laten werken. Door kalkaanslag kan de warmte namelijk minder goed geleiden en duurt het langer voordat het water kookt. Wacht je écht te lang met ontkalken, dan kan de waterkoker sneller kapot gaan. Dat is natuurlijk zonde. In het artikel van vandaag delen we daarom een aantal handige tips voor het ontkalken en schoonmaken van de waterkoker.

Hoe vaak waterkoker ontkalken?

Eens per één à twee maanden de theekoker ontkalken is voldoende. Als je het regelmatig bijhoudt, zal het geen lastig onderhoudsklusje zijn. Wanneer je te lang wacht, zal het daarnaast ook een flinke poetsbeurt nodig hebben. De kalk losweken is dan niet meer voldoende.

Hoe waterkoker ontkalken?

Je kunt een waterkoker reinigen en ontkalken op verschillende manieren. Kies een manier uit die jou het meeste aanspreekt. Waarschijnlijk heb je minstens één van de onderstaande ingrediënten al in huis.

Waterkoker ontkalken azijn

Een waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn of natuurazijn is heel eenvoudig. Vul de waterkoker voor de helft met azijn en de andere helft met water. Zorg ervoor dat alle kalkaanslag onder water staat, maar vul het niet helemaal tot de rand. Het mengsel kan bij het koken gaan schuimen en overstromen. Houd hier dus rekening mee! Zet de waterkoker aan, laat het even afkoelen en ga er (indien nodig) nog even doorheen met een schone afwasborstel. Spoel het vervolgens goed na en laat het nog één keer koken met schoon water om de azijnsmaak en –geur te verwijderen.

Waterkoker ontkalken citroen

Je kunt ook een waterkoker kalkvrij maken met gebruik van een citroen. Dit is een typisch ‘Oma weet raad’ trucje! Pers de citroensap uit en meng het met water. Of snijd een citroen doormidden en stop het geheel in een gevulde waterkoker.

Waterkoker ontkalken baking soda of tablet

Een andere optie is om een beetje baking soda te mengen met water. Pas weer op met het (hete!) schuim. Er zijn ook speciale ontkalk tabletten verkrijgbaar om de waterkoker te ontkalken.

Kalk in waterkoker voorkomen

Geen zin om iedere maand de waterkoker schoon te maken? Probeer kalkaanslag dan te voorkomen. Laat het water nooit te lang staan en maak gebruik van ‘zacht water’. Je kunt het water gemakkelijk ontharden met een waterontharder.

Lees ook ons artikel met onderhoudstips voor koffiezetapparaat onderhoud.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply