14

Aan de slag met de tuin dit voorjaar

Nu de temperatuur buiten langzaamaan begint op te lopen en de dagen langer worden, is duidelijk merkbaar dat de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. Na de narcissen en sneeuwklokjes, staan inmiddels ook de tulpen en hyacinten in veel tuinen en parken in bloei. Evenals dat hagen en bomen hun eerste groene bladeren laten zien. Voor velen een fijn moment! Het is immers ook het moment om weer wat vaker naar buiten te gaan, een wandeling in de zon te maken en te genieten van een kop koffie of thee op het terras. 

Gebruik het voorjaar om de tuin op te knappen. Dit kan betekenen dat je aan de slag gaat met het verwijderen van de groene aanslag op de tegels van het terras, of dat je een deel van het terras vervangt voor een extra border. Ook het overwegen waard: vervang de versleten houten schutting voor een natuurlijke haag op de erfgrens. Een vraag die hierbij mogelijk speelt, is hoe groot wordt een beukenhaag of bijvoorbeeld laurierhaag? Blijven deze hagen groen in de wintermaanden? In dit artikel lees je er meer over. 

Voordelen van een natuurlijke schutting op de erfgrens 

De keuze voor een natuurlijke erfafscheiding, zoals een beuken- of laurierhaag, biedt verschillende voordelen. Zo brengt een fraaie haag sfeer in de tuin, evenals dat de tuin tot leven komt. Denk aan de insecten, een egel of bijvoorbeeld de vogels die door het jaar heen beschutting vinden in je haag. Het zijn dieren die weinig kwaad doen en het nog leuker maken om in het voorjaar en de zomer naar buiten te komen. Niet alleen leuk voor jou, maar ook voor je kinderen. Zij maken op deze manier kennis met het buitenleven. 

Er zijn meer redenen om voor een natuurlijke schutting op de erfgrens te kiezen. Denk ook aan het feit dat een haag een relatief goedkope oplossing is; enigszins afhankelijk van de hoogte van de planten op het moment dat je deze bestelt. Daarbij heb je de keuze uit een breed scala aan soorten hagen. Zoek alle informatie over een laurierhaag, een taxushaag en bijvoorbeeld een beukenhaag bij elkaar om tot een weloverwogen keuze te komen voor jouw tuin. 

Tip: kies voor een haag die wintergroen is, om te voorkomen dat de buren in de herfst- en wintermaanden vrij zicht hebben op je tuin en woning. Enige privacy is zelfs bij een heel leuk contact met de buren gewenst! 

Aandachtspunten bij het kiezen van een haag 

Aandachtspunten bij het kiezen van een haag 

Niet alleen is het raadzaam te kiezen voor een wintergroene haag in de tuin. Er zijn enkele andere aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de breedte van een haag. Een laurierkers of bijvoorbeeld hulst zal over het algemeen vrij breed worden, daar waar een laurierhaag smal blijft. Houd er daarnaast rekening mee, dat een haag tenminste één of twee keer per jaar gesnoeid moet worden om deze in model te houden. Zien je buren dit niet zitten? Bied hen in dat geval aan het snoeiwerk voor ze uit te voeren, of spreek af er een hovenier voor in te schakelen. Mochten de buren een houten schutting wensen, dan is het belangrijk dat de haag in je eigen tuin op tenminste vijftig centimeter van de erfgrens geplaatst wordt. 

Creëer een compacte moestuin in de tuin 

Eerder in dit artikel werd al aangehaald dat het interessant kan zijn om een deel van het terras te vervangen voor een extra border. Gebruik deze border als een moestuin. Niet alleen is het ontzettend lekker om in de zomermaanden van verse groenten, verse fruit en kruiden uit de eigen tuin te kunnen genieten; het is ook voor je kinderen ontzettend leerzaam om te zien hoe de verschillende etenswaren van een simpel zaadje transformeren tot volwaardige maaltijd op hun bord. Behoud je het terras liever? Er zijn houten moestuinbakken verkrijgbaar, welke je op het terras kunt plaatsen. Voordeel van een houten bak op pootjes is daarbij dat je geen last hebt van buurtkatten die door de aarde van de moestuin woelen. 

Tip: spoor ook andere buurtgenoten aan om hun tuin groener te maken. Wijs hen bijvoorbeeld op het NK Tegelwippen! Het wordt jaarlijks georganiseerd en het aantal deelnemende gemeenten groeit. Doel van het NK Tegelwippen is het maximaliseren van het aantal tegels, wat vervangen wordt voor groen. 

Natuurlijke pergola in de tuin plaatsen 

Naast de mogelijkheid om enkele tegels uit het terras te halen, zou je ook voor een natuurlijke houten pergola over het terras heen kunnen kiezen. Het leuke aan een houten pergola is het gegeven, dat je hier verschillende soorten klimplanten tegenaan kunt laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige blauweregen. Of denk aan een druif die je bij de pergola omhoog laat klimmen. Houd er bij de blauweregen rekening mee, dat deze plant giftig is. Daarbij kan de plant irriteren aan de huid, als je deze aanraakt. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply