9

8 tips voor een gezonde inrichting van je huis

Je huis is de plek waar je je thuis voelt, tot rust komt, ontspant en geniet. Als je je huis op een gezonde manier inricht, kun je thuis optimaal genieten van licht, gezonde lucht en gezonde voeding.

1.      Luchtzuiveraars

Luchtvervuiling kan een enorm effect hebben op je gezondheid. Wat veel mensen niet weten, is dat de lucht in huis soms meer vervuild is dan buiten. Het is dus altijd een goed idee om de ramen open te zetten.

Verder kan het helpen om luchtzuiveraars in iedere kamer te zetten, of in ieder geval in de keuken en woonkamer. Deze reinigen de lucht van stof en bacteriën, zodat je steeds schone lucht inademt.

Natuurlijk is het ook belangrijk om regelmatig te stofzuigen om stof en ander vuil uit huis te verwijderen. Je kunt ook planten neerzetten die de lucht zuiveren. Denk bij luchtzuiverende planten aan sanseveria, pothos, varens en dracaena’s.

2.    Niet te veel elektronica

Elektronica is niet meer weg te denken uit huis. Kijk toch of je de hoeveelheid schermen binnen de perken kunt houden. Te veel elektronica kan je energie doen weglekken en je verbinding met de omgeving in de weg staan.

Kijk bijvoorbeeld of je bepaalde ruimtes in huis elektronicavrij wil maken. Richt bijvoorbeeld een leeshoek in waar je enkel fysieke boeken leest of tijdschriften inkijkt. Je kunt ook een spelletjeshoek maken, waar je bordspellen en andere fysieke spellen speelt.

3.    Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een goede gezondheid. Vooral in de winter is dit van belang. Dan kan de lucht in huis droog zijn doordat de cv aanstaat.

Met een luchtbevochtiger draag je bij aan een goede luchtvochtigheid. Dat kan een apparaat zijn of een simpel reservoir voor aan de verwarming dat je kunt vullen met water.

Als je huis erg vochtig is, kan een luchtontvochtiger helpen. Laat ook de afzuigkap in de keuken voldoende lang aan, net als de ventilator in de badkamer.

4.    Richt je keuken in met gezonde producten

Je keuken is dé plek waar je gezonde producten kunt uitstallen en bewaren. Richt een plank in met verse keukenkruiden of koop een rekje waar je ze in kunt zetten. Vul je koelkast met verse groenten en de fruitschaal met vers fruit.

Je gezonde eetpatroon kun je nog aanvullen met supplementen als probiotica, kurkuma en omega 3-vetzuren. Geef deze producten een plekje in je keuken, zodat je ze gemakkelijk kunt pakken.

5.    Zorg voor overzicht en ruimte

Een opgeruimd huis geeft rust en zorgt ervoor dat zich geen stof kan ophopen rondom spullen die in huis rondzwerven. Gebruik ladeverdelers om alles een vaste plek te geven en leuke manden en andere opbergmiddelen om voorwerpen uit het zicht te hebben.

6.    Natuurlijk licht

Natuurlijk licht van buiten is de beste manier om een beter humeur en meer energie te krijgen. Laat het licht binnen door de gordijnen helemaal te openen, voor lichtgekleurde gordijnen te kiezen en meubels weg te halen die voor het raam staan.

7.    Kies voor natuurlijke materialen

Als je nieuwe meubels aanschaft, kijk dan of je kunt kiezen voor natuurlijke stoffen. Deze wasemen geen gassen uit zoals synthetische stoffen. Ook heb je minder last van microplastics met natuurlijke materialen.

8.    Maak van je slaapkamer een veilige haven

Je slaapkamer is de plek waar je met een gerust hart in slaap moet kunnen vallen om te herstellen en op te laden. Maak van deze ruimte je veilige haven door deze in te richten met zachte kleuren en materialen die uitnodigen om te ontspannen en los te laten.

Denk aan zachte kussens, romantische afbeeldingen en bloemen. Houd de ruimte onder je bed vrij van rommel en gebruik deze niet als opslag. Zorg er ook voor dat er zo min mogelijk elektronica aanwezig is in je slaapkamer.

Gebruik een digitale of analoge wekker in plaats van je telefoon als wekker te gebruiken. Probeer ook niet te werken in de slaapkamer, zodat deze ruimte echt gereserveerd blijft voor rust en ontspanning.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply