35

8 tips om goedkoop te wonen

Als Nederlander word je meestal wel blij van woorden als ‘gratis’ of ‘goedkoop’. Zeker als het gaat om de kosten van levensonderhoud en wonen. Vaste lasten zijn altijd vervelend en de kosten lopen al snel op. Wanneer je op jaarbasis gaat kijken naar je uitgaven, schrik je ervan. Niet alleen de boodschappen, maar ook allerlei andere kosten kunnen in totaal een stuk hoger uitvallen dan je verwacht. Wil jij geld besparen op de langere termijn? Hier vind je 8 tips om goedkoop te wonen.

Tip 1: Bespaar op je energiekosten

Nu denk je meteen dat je allerlei maatregelen moet nemen zoals de kachel lager zetten en korter douchen. En ja, die dingen helpen ook zeker om de kosten laag te houden. Maar… je kunt ook heel veel besparen door de goedkoopste energieleverancier te gaan zoeken. De kans is namelijk behoorlijk groot dat je nu teveel betaald voor je gas, water en licht. Vergelijk dus verschillende energieleveranciers. Dit levert al gauw meer dan €50,- per jaar op en je hoeft er niets voor te doen!

Tip 2: Check je verzekeringen

Ongeveer een kwart van de Nederlanders is oververzekerd. Dat betekent dat er verzekeringen zijn afgesloten die niet eens nodig zijn. sowieso betalen veel mensen te veel voor hun verzekeringen. Check dus eens even welke verzekeringen jij hebt lopen en hoe duur ze zijn. In principe zijn de verplichte verzekeringen voor jou genoeg. De enige andere verzekering die heel handig is en waar je maar weinig voor hoeft te betalen is de inboedel verzekering. Vergelijk onderling eens de verschillende verzekeraars en zoek uit waar jij het minste hoeft te betalen.

Tip 3: Koop groot in

Vrijwel alles is goedkoper als je er meer tegelijk van koopt. Dat is natuurlijk niet altijd handig, bijvoorbeeld bij verse groentes. Toch zijn er heel veel dingen waarbij het wel handig en voordelig is. Heb je er de ruimte voor, dan bespaar je meer dan €100,- per jaar als je ‘droge’ spullen groot inkoopt. Bijvoorbeeld rijst, wc-papier, billendoekjes, maandverband, shampoo en wat je verder maar kunt bedenken. Is het lang houdbaar, dan koop je groot en goedkoop in.

Tip 4: Nieuwe meubels of witgoed

Eens in de zoveel tijd heb je nieuwe meubels of nieuw witgoed nodig. Dat hoort bij de woonkosten, maar het is nooit leuk om zoveel geld in een keer te moeten uitgeven. Toch zijn er manieren om je nieuwe spullen goedkoper op te pikken. Zo zijn er heel goede zaken met tweedehands meubels of witgoed, waar je flinke kortingen krijgt. Ook outlets zijn over het algemeen goede plaatsen om te zoeken. Heb je helemaal weinig geld over, dan biedt de kringloopwinkel uitkomst.

Tip 5: Goedkoop is duurkoop

Wil je over de langere termijn goedkoop wonen, dan zal je goed moeten kijken naar de producten die je koopt. Neem bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Je kunt er een kopen voor €20.000,-, die meer dan 15 jaar meegaat. Of je koopt er een voor €5.000, die je al na vier jaar weer wilt vervangen. Uiteindelijk is de duurdere keuken dan toch goedkoper. Op deze manier kun je over alles nadenken. Die allergoedkoopste wasmachine is misschien toch niet de beste optie als hij binnen vijf jaar weer stuk gaat. Goedkoop is heel vaak duurkoop.

Tip 6: Betalen met contanten

In alle winkels schreeuwt het je tegemoet: “klein bedrag, pinnen mag!”. Natuurlijk is pinnen wat veiliger dan contant betalen. Maar wist je dat het eigenlijk vooral een marketingstrategie is? Mensen houden minder overzicht over hun geldzaken wanneer er wordt gepind. Als je met contant geld betaalt, ervaar je dat als veel ‘echter’. Je zult dan ook sneller zien hoeveel je nog over hebt. Onderzoek wijst uit dat mensen die contant betalen gemiddeld minder uitgeven dan mensen die contant betalen.

Tip 7: Kleine beetjes sparen

Veel mensen denken graag groot. Kleine bedragen zetten geen zoden aan de dijk. Sparen lijkt alleen de moeite waard als het in het groot gebeurd. Toch helpt een simpel rekensommetje al om te laten zien hoe het werkt: wanneer je €30,- per maand in een potje stopt, heb je aan het eind van het jaar €360,-. Een leuke kerstbonus, toch? Natuurlijk is groot sparen goed en verstandig, maar onderschat de optelsom van klein geld niet!

Tip 8: Sparen voor je kinderen

Kinderen zijn duur. Nu al, met alle luiers, kleren, speelgoed enzovoorts, maar denk ook eens aan later. We zien dat studeren steeds duurder wordt en overgaat in een permanente lening. Wil je je kind graag helpen, dan kun je maar beter nu alvast beginnen. Denk even terug aan die €30,- per maand in een potje. Als je begint wanneer je kindje 1 jaar oud is, heb je wanneer je kind 18 is een bedrag van €6.120,- gespaard. Dat is toch een leuk bedrag om mee te geven als je kind gaat studeren of een rijbewijs nodig heeft. Het heeft jou ondertussen maar weinig gekost, je hebt het waarschijnlijk niet eens gemerkt!

Je kunt op heel eenvoudige manieren goedkoper gaan leven. Sparen is daar onderdeel van. Hoe meer je opzij kunt leggen voor later, hoe goedkoper het leven later weer zal worden. Een klein bedrag per maand kan al helpen om een leuk bedrag op te bouwen. Het is een soort cirkel: hoe goedkoper je leeft, hoe meer je kunt sparen en hoe goedkoper je weer kunt gaan leven. Met deze 8 praktische tips heb je in elk geval een goed begin om goedkoper te gaan wonen!

Show Comments

One Response

  1. Senft 12 september 2017

Leave a Reply