43

6x een gezonde slaapomgeving creëren

We staan er niet altijd bij stil, maar we brengen stiekem best wel wat tijd door in de slaapkamer. Wanneer we slapen doen we energie op voor de nieuwe dag. Ons lichaam brengt alles weer in balans en heeft eindelijk de tijd om even te rusten en opnieuw op te laden. Het is dus ook van groot belang dat je een goede nachtrust hebt in een gezonde omgeving. Gelukkig kun je daar zelf een flinke invloed op uitoefenen. Met deze tips creëer jij een gezonde slaapomgeving en verbeter je de nachtrust!

6x een gezonde slaapomgeving creëren

 1. Groen

  Planten in de woning zijn niet alleen mooi, maar dragen ook nog eens bij aan een goede luchtkwaliteit. Door voldoende planten in je slaapkamer te plaatsen creëer je niet alleen een fijne, rustige sfeer, maar verbeter je ook de luchtkwaliteit.

 2. Licht

  Licht is van grote invloed op onze gezondheid. We waken bij zonsopkomst en worden slaperig bij zonsondergang. Het licht in je slaapkamer heeft dus ook grote invloed op je slaapgedrag. Probeer een paar uur voordat je naar bed gaat de smartphone en TV uit te zetten of de lichtsterkte te dimmen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam gemakkelijker in ruststand komt. Sluit gordijnen om goed door te kunnen slapen of houd ze juist open om wakker te worden met het zonnetje in de kamer. Ook kunstmatige verlichting speelt een grote rol. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van warme, zachte lichten.

 3. Lucht

  Laat je slaapkamer iedere dag minstens een paar uur luchten. Zet ramen en deuren open zodra je de slaapkamer verlaat en doe ze een paar uur voordat je naar bed gaat weer dicht. Op deze manier heb je voldoende frisse lucht in de slaapkamer om rustig in slaap te vallen.

  6x een gezonde slaapomgeving creëren

 4. Comfort

  Natuurlijk is het comfort van bed en kussen erg belangrijk. Met het juiste matras kun je niet alleen lekker slapen, maar ook lichamelijke klachten zoals rugpijn verminderen en zelfs voorkomen. Bespaar kosten nog moeite op het vinden van goede slaapmaterialen en draai je matras regelmatig om ‘kuilen’ te voorkomen.

 5. Sfeer

  Zorg ook vooral dat de slaapkamer een fijne plek is om binnen te lopen. Voldoende planten, fijne kleuren en leuke decoratie stukken zorgen voor een aangename sfeer. Wanneer jij je lekker voelt in je slaapkamer is het ook een stuk gemakkelijker om te ontspannen.

 6. Rust

  Gebruik de slaapkamer daar waar hij voor bedoelt is: rust. Laat de slaapkamer net dat plekje zijn waar je jezelf even af kan sluiten van het dagelijkse leven. Telefoon uit, laptop aan de kant en even ontspannen.

 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply