40

6 tips voor een mooie wintertuin

Ook in de winter is het goed om in je tuin te blijven werken. Er zijn genoeg klussen te doen om ervoor te zorgen dat in de lente alles weer tot groei en bloei kan komen… Om je te inspireren heb ik 6 tips op een rij gezet.

1. nieuwe plannen maken…

Een tuin groeit en bloeit en elk jaar zijn er aanpassingen nodig. Sommige planten zijn te groot geworden, sommigen zijn doodgegaan, sommige kleurcombinaties kunnen beter, of je wilt je gazon vergroten… De wintermaanden zijn een goed moment om hierover na te denken en plannen te maken. Ook is het tijd om na te gaan denken over wat je in de moestuin wilt gaan verbouwen en wat je hiervoor nodig hebt.

2. het onderhouden van je gazon…

Bij temperaturen boven de 6°C blijft het gras in je gazon groeien, natuurlijk wel trager dan de rest van het jaar. Als je gras echt te hoog staat, mag je het maaien in een week zonder nachtvorst en het een echt droge dag is. Maai het gras wel in een hogere stand dan tijdens de rest van het jaar, zodat het mos niet de overhand kan krijgen tijdens de koude maanden. Het mos blijft wel natuurlijk ook doorgroeien. Ben je op zoek naar handige tips voor grasonderhoud, kijk dan eens op de site van graszodengelegd. Je vindt hier ook een super handige gazon-kalender met tips om je groene stukje goed te onderhouden.

3. maak de borders klaar…

Mulch de bodem van de plantenborders met een laagje compost, stalmest of schors. Deze laag houdt de onkruidgroei tegen en in  de winter beschermt een laag rond de stam tegen de vrieskou. In de zomer is een mulchlaag weer fijn tegen het uitdrogen van de bodem. In de winter kun je nog veel bloembollen planten in je borders, je kunt in de zaaikalender goed zien welke dit nog zijn.

4. onderhoud je tuingereedschap…

Het gereedschap dat je in de winter in je tuin niet meer nodig hebt, kun je best op een vorstvrije, droge plek neerzetten. Maak ze  grondig schoon, repareer ze en slijp ze scherp als dat nodig is. De houten stelen kun je bijvoorbeeld inwrijven met olie, zodat ze lang meegaan.

5. verwijderen van bomen…

Het verwijderen van bomen is echt een klus voor de winter. Doordat de bomen in de winter kaal zijn, is het weghalen en afvoeren een stuk eenvoudiger. Ook is er minder kans op beschadiging van andere begroeiing. Wil je meer licht of ruimte in je tuin dan kun je er nu iets aan doen.

6. denk aan de vogels…

Vogels hebben het koud en worden vaak hongerig tijdens de winter. Zet je voederhuisjes op een zichtbare afstand van je raam, zodat je ze goed kunt bekijken. Er zijn natuurlijk veel manieren om vogels te voeren. Je kunt een pindaketting rijgen, vetbollen maken, appels ophangen en brood strooien. Het is ook belangrijk om vers drinkwater neer te zetten…
Welke vogels heb jij in je tuin deze periode? Ik ben benieuwd….

wintertuin

vogels in de winter via groetenuitsoest

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply