19

6 belangrijke adviezen voor de aanschaf van een grasmaaier

Of je nu een groot of klein perceel hebt met gras, een grasmaaier zal zeker nodig zijn. Tegenwoordig is de keuze in grasmaaiers ontzettend groot. Niet alleen is er de motormaaier op benzine, ook zijn er accu grasmaaiers, handmaaiers, zitmaaiers, robotmaaiers en elektrische grasmaaiers verkrijgbaar. Door het uiteenlopende aanbod kan het lastig zijn om een keuze te maken. Welke grasmaaier is nou het beste voor jouw situatie? Wij geven je 5 belangrijke adviezen over de aanschaf van een nieuwe grasmaaier.

1.     Koop een grasmaaier die geschikt is voor de oppervlakte van jouw gazon

Hoor je allemaal mensen om je heen lyrisch zijn over hun pas gekochte robotmaaier? Erg verleidelijk natuurlijk om dan zelf ook een robotmaaier aan te schaffen. Toch is het belangrijk om jouw gazonoppervlakte niet te vergeten. Heb je maar een klein gazon? Dan is een robotmaaier waarschijnlijk niet de juiste keuze en heb je een zitmaaier al helemaal niet nodig. Een robotmaaier is geschikt voor grotere gazons, veel keuze vind je voor gazons welke rond de 500m² groot zijn. Voor grote gazons is een handmaaier niet handig. Met een handmaaier moet je alles met de hand doen. Een handmaaier kan wel weer gebruikt worden voor kleinere gazon oppervlakten.

2.     Wil je een grasmaaier met of zonder mulch functie?

Er zijn een aantal grasmaaiers welke ook komen met een zogenoemde mulch functie. Met mulchen zorg je ervoor dat er een laag met versnipperd gras blijft liggen op het gazon. Deze fijne laag kan gezien worden als een natuurlijke bemesting. Grasmaaiers met een mulch functie zijn zo ontworpen dat het gras in het maaidek blijft hangen, en helemaal fijngesnipperd wordt.  

Gewoon gras over het gazon strooien heeft niet dezelfde functie als het fijngesnipperde gras. Het fijngesnipperde gras zakt door de grassprieten op de grond en zorgen voor een gezonde grasmat. Daarnaast kan je een lichte laag van gemulched gras ook tussen de struiken en planten gooien. De laag mag niet te dik zijn, anders gaat het rotten.

3.     Let op het geluidsniveau van de grasmaaier

Grasmaaiers hebben verschillende geluidsniveaus. Vind je zelf een grasmaaier fijner welke minder geluid produceert? Of wil je de buren niet lastigvallen met veel geluid? Kijk dan naar het aantal decibel wat een grasmaaier produceert.

Een handgrasmaaier maakt het minste geluid. Handgrasmaaiers duw je namelijk zelf voort en zijn contactloos. Van accu graasmaaiers en elektrische maaiers wordt er vaak gedacht dat ze een stuk minder geluid produceren dan bijvoorbeeld een motormaaier. Toch kan het wel eens voorkomen dat juist een elektrische maaier meer decibel produceert dan een benzine maaier. Let hier altijd op bij de keuze van de grasmaaier. Daarnaast wordt er geadviseerd om bij het grasmaaien oordoppen tegen het geluid te gebruiken.

4.     Kies het type grasmaaier dat bij je wensen past

Kies het type grasmaaier dat bij je wensen past

Elke soort maaier komt met voordelen en nadelen. Ook niet elke soort grasmaaier zal passen bij jouw gazonoppervlakte. Zo is een handgrasmaaier aan te raden voor gazons tussen de 50 en 150 m². Een handmaaier heeft als grote voordelen dat hij snoerloos is en geen benzine of accu nodig heeft. Wel moet je deze maaier zelf vooruitduwen.

Een elektrische grasmaaier is geschikt voor percelen tussen de 200 en 500 m². Elektrische grasmaaiers zijn licht in gewicht en milieuvriendelijk. Een nadeel is wel dat je afhankelijk bent van een snoer.

Wil je de voordelen van een elektrische grasmaaier én meer bewegingsvrijheid? Dan is de accu grasmaaier de betere keuze voor jou. Een accu grasmaaier is geschikt voor gazons tot 700 m².

Benzine maaiers zijn geschikt voor midden tot grote gazons. Per model kan de snijbreedte en hoogte verschillen. Hoe groter de snijbreedte des te sneller is alles gemaaid. Nadeel bij de motormaaiers is dat er benzine nodig is en meer onderhoud aan moet worden gedaan.

De makkelijkste manier om je gras te maaien is toch wel met een robotmaaier. Je gras wordt automatisch gemaaid. Zelf hoef je er helemaal niks aan te doen! Het installeren van de maaier kost wel wat tijd, er moet namelijk speciaal begrenzingsdraad in je tuin worden aangelegd.

Heb je een groot gazon of een klein stukje land? Dan zal een zitmaaier een uitkomst zijn. Een zitmaaier heeft een flink vermogen waardoor ze ook in staat zijn taaie grassoorten te maaien. Een nadeel is de aankoopprijs, ze zijn er vanaf €2500 euro. De prijzen kunnen oplopen tot wel €35.000 euro.

5.     Kies een grasmaaier waarbij je de maaihoogte zelf kan instellen

Heel veel grasmaaiers komen met extra functies om het gebruikersgemak te verhogen. Denk hierbij aan de zelfrijdende grasmaaiers, een opvangbak en de genoemde mulchfunctie. Een functie waar iedere gebruiker baat bij heeft is het instellen van de maaihoogte. Veel maaimachines zullen deze functie standaard al bezitten. Er is een hendel of schakelaar bij het wiel aanwezig. Met deze functie kan je bijvoorbeeld instellen dat het gras wel een maaibeurt van 2.5 centimeter kan gebruiken. Of op andere plekken juist wat meer of minder.

6.     Koop de grasmaaier bij een specialist

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Koop een grasmaaier bij een specialist met jarenlange ervaring. Het is namelijk zonde om veel geld te besteden aan een maaier die uiteindelijk toch niet bij je past. Door te informeren bij een specialist krijg je advies waar je echt iets aan hebt. Op basis van jouw type tuin en persoonlijke voorkeuren zal het dan mogelijk zijn om de best passende oplossing te kiezen. Winkel je graag online? Kijk dan ook bij gespecialiseerde bedrijven en neem even contact op voor je gaat kopen!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply