38

5 verschillende kachels: welke past het beste bij jou?

Een kachel is tegenwoordig veel meer dan een bron van warmte. Het is echt een onderdeel van het interieur! Het zorgt voor een knusse sfeer in de herfst en de winter. Er zijn heel veel verschillende soorten en stijlen verkrijgbaar. Vandaag hebben we 5 opties voor je op een rij gezet. Welke kachel past het beste bij jou?

Open haard

Er is vaak veel verwarring over het verschil tussen een haard en een kachel. Bij een haard gaat het vooral om sfeerverwarming en bij een kachel is de functionele warmte het belangrijkste. Je kunt dus het beste een open haard aanschaffen als aanvulling op je interieur. Een open haard kun je met hout stoken, maar ook op gas laten werken. Dit is iets moderner en een stuk makkelijker.

Houtkachel

Een houtkachel is het middelpunt van een gezellige woonkamer. Bij deze kachel moet je het hout regelmatig bijvullen. Wees hier dus voorzichtig mee! Doe ook altijd het deurtje dicht zodat er geen vonken vrij komen. In sommige gevallen is dit deurtje niet van glas, dus kun je er helaas niet doorheen kijken. Denk hier dus over na bij het aanschaffen van de houtkachel.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een moderne verbrandingskachel. Hiervoor heb je speciale (hout)pellets nodig die gemaakt worden van zaagsel en afval van resthout. Pellets zijn een soort kleine staafjes die onder hoge druk worden samengeperst. Het is een veilige en goedkope manier van stoken. Daarnaast heb je voor deze kachel geen hoge schoorsteen nodig. Het is daarom geschikt voor bijna elke woning! Let op: Het is wel belangrijk om altijd pellets van goede kwaliteit te gebruiken. Houtpellets van delangebv zijn bijvoorbeeld een goede keuze!

Kolenkachel

Een kolenkachel verbruikt kolen als brandstof. Het is een goede kachel om een woning mee te verwarmen. Toch wordt het tegenwoordig steeds minder gebruikt. De kolen leveren namelijk best veel vervuiling op. En van stof en roet in huis wordt niemand blij.

Speksteenkachel

Een speksteenkachel is een houtkachel die de warmte opslaat door middel van speksteen. Speksteen is een natuursteen. Het werkt als volgt: Je stookt de kachel ongeveer 1 of 2 uur met hout. Deze warmte wordt vervolgens opgenomen in het speksteen. Zodra de hele haard warm is, kun je het vuur uit laten gaan. De warmte wordt daarna langzaam afgegeven. Je kunt er tot wel 24 uur lang van nagenieten! Een ander voordeel van een speksteenkachel is dat ze verkrijgbaar zijn in hele moderne designs.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply