43

5 tips voor de ideale eettafel

De eettafel is vaak een belangrijke plek in huis. De plek waar we visite ontvangen, met elkaar eten, gezellig bijkletsen of ontspannen de krant lezen. Kortom: we brengen veel tijd door aan tafel, dus deze plek verdient aandacht!
De ideale eettafel is voor iedereen anders, gelukkig maar, want anders hebben we allemaal dezelfde… dat is maar saai. Om je ideale tafel te vinden heb ik een paar belangrijke zaken op een rij gezet.

5 tips voor de ideale eettafel

tip 1 aantal personen

Bedenk hoeveel personen er aan tafel komen zitten. Per persoon is 70 cm tafelblad in de breedte nodig, maar bij een tafel voor 8 personen is een tafelblad van 2.50m groot genoeg. Als je stoelen met armleuningen hebt, is er meer ruimte nodig. Meet in dat geval de breedte van de stoel op en reken de minimale lengte van het tafelblad uit.

tip 2 de ruimte

Om te bedenken hoe de tafel in de ruimte moet staan, kun je het beste de situatie even tekenen. Teken de ruimte op schaal en knip verschillende maten tafels (rechthoeken) op schaal uit. Leg de verschillende tafels op de plattegrond en stel de volgende vragen:
– een stoel heeft 70 cm nodig om naar achteren te schuiven en uit de stoel te kunnen stappen, past dit?
– achter een stoel langs lopen vraagt nog 60 cm extra ruimte, kan dit op deze manier?
– hoe zijn de looproutes naar de tafel, kan dit in de ruimte?

Als je verschillende afmetingen hebt geprobeerd, zie je vanzelf welke afmeting het beste past. De vraag blijft dan nog staan of dit groot genoeg is.

tip 3 de vorm

Er zijn verschillende vormen van het tafelblad mogelijk. Er zijn tafel met een vierkant, een rond, een ovaal of rechthoekig blad. Bij iedere vorm zit je anders aan tafel, bij een ronde tafel kan iedereen elkaar bijvoorbeeld goed aankijken, bij een lange rechthoekige tafel kan dit niet.

tip 4 de sfeer

Iedere tafel ademt een andere sfeer uit, je kunt kiezen voor een strakke moderne tafel of een landelijke tafel met een fijne houtnerf. Bedenk goed welk tafelblad goed bij je woonsfeer en je smaak past.

tip 5 het onderstel

Iedere tafel heeft een andere uitstraling door de combinatie van het tafelblad met het onderstel. Bij de tafelcollectie van TBLS ligt de focus op robuuste tafels, deze kun je helemaal naar eigen wens samenstellen. Ze hebben keus uit verschillende tafelbladen en onderstellen die je onderling kunt combineren. Er zijn veel onderstellen mogelijk, zo is er bijvoorbeeld een u poot, een a poot, een kruispoot, een metalen poot, een h poot, een trekstang en ga zo door. TLBS leveren voornamelijk robuuste en industriƫle eettafels gemaakt van eiken hout, want het gebruik van natuurlijke materialen vinden zij erg belangrijk. Ze hebben overigens ook erg leuke eetkamerstoelen en eetkamerbankje op maat om een mooie set te maken.

Als jullie de tips langsgelopen zijn, weten jullie in ieder geval hoe lang de tafel moet worden, op welke plek die gaat komen en welke vorm, sfeer en poten die krijgt. Probeer ook eens out of the box te denken, het kan een leuke verrassing zijn om het eens over een hele andere boeg te gooien….

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply