49

5 tips voor een rustige en prettige slaapkamer

slaapkamer

rust en ruimte in de slaapkamer via

Wil je lekker slapen, dan heb je een prettige slaapkamer nodig. De ultieme plek om tot rust te komen, heeft een paar belangrijke ingrediënten zoals:

opgeruimde slaapkamer

Hoe rommeliger het om je heen is, hoe rommelig het voelt in je hoofd. Deze onrust kan ervoor zorgen dat je niet lekker kunt slapen en dat wil je voorkomen. Het is dus belangrijk dat er in de slaapkamer genoeg ruimte is om je spullen op te ruimen. Voor de inrichting van de slaapkamer heb je naast een bed en nachtkastjes, een aantal kasten nodig. Welke kasten handig zijn hangt van je spullen en de ruimte af.
Heb je vooral ruimte nodig voor je kleding, dan heb je kasten nodig waarin je spullen kunt stapelen, hangen of een kast met lades waarin je het neer kunt leggen. Er zijn veel handige kasten te vinden, die vast goed aansluiten bij je interieurstijl. Wil je graag mooie spullen neerzetten, dan kun je een lage kast of een dressoir gebruiken en deze mooi en sfeervol stylen.

 

rust & sfeer in de slaapkamer

In een sfeervolle ruimte kun je goed de spanning loslaten en tot rust komen. Om een prettige sfeer te maken, kun je gebruik maken van kleur. Om de juiste kleur te kiezen die bij jou en de slaapkamer past, kun je gebruik maken van deze 5 tips voor kleur in je interieur. Uit onderzoek is gebleken dat kalme en lichte kleuren de bloeddruk en hartslag verlagen en zorgt dat mensen rustig worden. Uiteraard hebben geluid en temperatuur ook een belangrijke invloed. Probeer deze zo optimaal mogelijk te maken.

frisse lucht in de slaapkamer

Voor een gezonde slaap is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht is. Zorg dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. In nieuwe huizen is er de mechanische ventilatie, maar een open raam met hor brengt ook veel frisse lucht. Planten in de slaapkamer zorgen dat het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid verbeterd. Planten zijn rustgevend, maar zoals het vaker is met het woordje ’te’: te veel planten is niet goed, want zij activeren het brein dan te veel.

comfort in de slaapkamer

In de slaapkamer wil je vooral tot rust komen en lekker slapen. Dat doe je vooral in een prettig bed en die ziet er voor iedereen anders uit. De één slaapt graag op een zacht ondersteunend matras of juist op een stevige futon. De ander houdt van een hotelsfeer en ligt het liefst op een boxspring. Zorg dat het dekbed ook comfortabel aanvoelt. Een wat zwaarder dekbed valt bij de meeste mensen beter in de smaak en een kwalitatief goed overtrek zorgt voor voldoende ventilatie en comfort.

het licht in de slaapkamer

Om lekker te kunnen slapen moet je voldoende melatonine aanmaken. Dat doe je in een donkere ruimte zonder fel kunstlicht of licht van beeldscherm. Dus in je slaapkamer heb je plafonlamp of staande lamp nodig om op te ruimen. Voor sfeerverlichting heb je een schemerlamp of wandlamp nodig voor als je naar bed gaat. Verder kun je het licht reguleren met de juiste gordijnen, zorg er vooral voor dat het ’s morgens niet te vroeg licht is in je kamer, want dan zul je ook vroeg wakker worden…

Kortom: de omstandigheden van de inrichting van je slaapkamer hebben invloed op je slaap, zorg dus dat deze zo optimaal mogelijk zijn! Slaap lekker!

prettige slaapkamer

een slaapkamer met boxspring infinity

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren