34

5 tips voor kleur in je interieur

5 tips voor de kleur

zacht grijs met een tipje koper…

Kleur in het interieur is nog wel eens een dingetje…. Ik heb een stappenplan gemaakt die kan helpen bij het kiezen van kleur. Maar: als je de kleur hebt gevonden, moet je deze nog wel een goede plek geven in de ruimte.

Tijdens het geven van een kleuradvies hoor ik regelmatig de zinstrofes…. ‘ik wil niet te veel kleur, want dat is onrustig……’, of ‘het moet niet te donker worden, want…’. Maar wat veel mensen vergeten is dat kleur juist rust en sfeer brengt. Daarom een paar kleurtips waar je rekening mee kunt houden:

 

Tip 1: kleur in je interieur om te accentueren

Kleur gebruik je vooral om te camoufleren en te accentueren. Als je een kamer binnenkomt wordt je oog automatisch getrokken naar dat wat aandacht vraagt. Dit kun je gebruiken,
– want, waar wil je graag dat mensen naar kijken: geef dit een duidelijke kleur
– want, wat wil je juist dat ze niet zien: geef dit een onopvallende kleur

 

Tip 2: kleur als balans

Geef meubilair of wanden met een zware kleur de ruimte, sluit ze niet in met een meubel of kleur die ook veel aandacht vraagt. Zorg dat er balans is en geef het ruimte.

 

Tip 3: kleur om te spelen met ruimte

Met kleurgebruik kun je spelen met de ruimte, je kunt het groter, kleiner, hoger of lager laten lijken. Allemaal beleving.
– Wil je een kamer langer laten lijken: schilder dan de twee langste wanden tegenover elkaar in een donkere kleur…
– Wil je de ruimte breder laten lijken: schilder dan één wand in een donkere kleur en de andere in een lichte kleur…
– Wil je het kleiner laten lijken: schilder dan een wand in warme of donkere kleuren…
– Wil je een ruimte groter laten lijken: gebruik dan lichte of koele kleuren…

 

Tip 4: kleur en verhoudingen

Gebruik de 60-30-10-regel. Dat betekent dat je 60% van de hoofdkleur gebruikt als de basiskleur, gebruik vervolgens 30% van de tweede gekozen kleur en gebruik 10% als accentkleur voor bijvoorbeeld de accessoires of een ander accent in je ruimte.

 

Tip 5: kleur en het licht

Licht heeft veel invloed op kleur, ieder uur van de dag zien de kleuren er weer anders uit. Als er veel licht op de donkerste muur valt, dan wordt deze nog intenser van kleur. Komt het lichtinval uit het noorden, dan maakt dit de kleuren wat koeler. Hier kun je mee spelen… Laat veel of weinig licht naar binnenvallen en gebruik goede raamdecoratie. Om dit goed aan te pakken, raad ik je deze raamdecoratie tips aan.

 

Je kunt op veel manieren kleur gebruiken in je interieur. Dit hoeft niet alleen met verf of een behangetje, er zijn namelijk vele mogelijkheden te bedenken. Om je te inspireren kun je de kiesboom kleurgebruik uitprinten, hier vind je een aantal ideetjes die makkelijk te realiseren zijn in elk interieur. Ik zeg altijd: ‘denk buiten de paden en verras jezelf en anderen’, dan kun je vaak helemaal tevreden zijn met je kleurkeuze!

5 tips voor de kleur

de kiesboom die je kunt uitprinten en kunt gebruiken

kleur in je interieur

vergrijsde kleuren in combi met het accent fris blauw

kleur in je interieur

zachtgrijs in combi met hout en met het accent blauwgroen

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply