35

5 tips om duurzame apparaten te kopen

In de meeste huishoudens vind je nog (sterk) verouderde apparaten. Denk aan een wasmachine of koelkast van meer dan 10 jaar oud. Het is natuurlijk best fijn dat je apparaten lang meegaan, maar erg duurzaam zijn ze niet. Elk jaar komen er betere apparaten op de markt die meer energie besparen. Ben jij toe aan een nieuw huishoudelijk apparaat? Dit zijn 5 tips om duurzame apparaten te kopen!

1. Goede kwaliteit loont

Het maken van een apparaat is behoorlijk belastend voor het milieu. De meeste apparaten worden bovendien gemaakt in verre landen. Ze moeten dus helemaal hierheen getransporteerd worden. Het is dus beter om één keer een apparaat van goede kwaliteit te kopen, dan meerdere keren een apparaat van slechtere kwaliteit. Scheelt niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

2. Energielabels en duurzame standen

Een energielabel is wel nuttig om in te schatten hoe zuinig een apparaat is. Maar je moet wel opletten als een apparaat een duurzame stand heeft. Bijvoorbeeld bij vaatwassers en wasmachines. Het label wordt namelijk gekoppeld aan de duurzame stand. Het zegt dus weinig over de andere standen die je misschien veel vaker gebruikt. Sommige apparaten die heel zuinig zijn in de duurzame stand, zijn echt veel minder zuinig in andere standen. Het energielabel is wel heel nuttig voor apparaten die geen verschillende standen hebben, zoals een koffiezetapparaat, duurzame verlichting en koelkasten.

3. Friteuse: kies een koude zone

Je ziet bij steeds meer frietpannen de term ‘koude zone’ voorkomen. Deze term betekent dat er een zone in de frituurpan is waar de olie niet wordt opgewarmd door het verwarmingselement. In deze laag zakken de kruimels en restjes, die daardoor netjes onderin de pan blijven liggen. Dat heeft twee voordelen: ten eerste gebruikt de pan minder energie (tenslotte wordt een kleiner deel van de olie verwarmd) en ten tweede gaat de olie veel langer mee. Best duurzaam dus, zo’n frituurpan met koude zone!

4. Kies de juiste grootte van witgoed

Veel mensen denken dat groter altijd beter is. Maar helaas geldt dat niet voor de duurzaamheid van apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine. Je kunt wel een enorme wasmachine met een laadvermogen van 8 kg kopen. Maar wat heb je daaraan als je alleen kleinere wasjes draait? Zo verspil je een heleboel energie bij elke wasbeurt. Dat geldt ook voor (te) grote koelkasten en diepvriezers. Denk dus eerst goed na over het gebruik voordat je zomaar een apparaat koopt.

5. Ga voor apparaten met goede garantie

Natuurlijk hoop je dat er niets misgaat met je apparaat. Maar als dat toch gebeurt is goede garantie belangrijk. Niet alleen voor je portemonnee: ook voor het milieu. Zonder goede garantie is de kans groter dat je het apparaat zelf probeert te repareren of dat je het apparaat (te) snel vervangt. Veel grotere winkels en webshops hebben gelukkig goede garantievoorwaarden. Bij EP.nl is het bijvoorbeeld keurig geregeld en komt er bij klachten een vakman langs om te kijken wat er aan de hand is.

Duurzaamheid heeft heel veel verschillende elementen. Het begint al bij het maken en vervoeren van het apparaat. Daarna komt natuurlijk het aanschaffen en gebruiken ervan. Gebruikt het niet teveel energie? Tenslotte is de lange levensduur belangrijk. Het is namelijk erg slecht voor het milieu om oude apparaten af te danken en nieuwe apparaten aan te schaffen. Dat is wel goed als het gaat om verouderde apparaten (ouder dan 10 jaar), maar niet als je dat regelmatig doet met minder oude apparaten. Wil jij duurzamer wonen? Dan kun je met deze 5 tips niet alleen geld besparen, maar ben je ook goed bezig voor het milieu!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply