22

3 voordelen van een lamp met dimmer

De vaste lampen in een ruimte worden vaak bediend met een schakelaar. Een lamp heeft in dat geval maar twee standen: aan en uit. Veel mensen zien dit als een nadeel. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je overwegen om een schakelaar te vervangen door een dimmer. Als je momenteel nog geen dimmers gebruikt, zie je hier de voordelen mogelijk niet van in. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 3 voordelen van een lamp met dimmer op een rijtje.

1. Je regelt zelf de lichtintensiteit

Laten we direct maar beginnen met het grootste voordeel van een wandlamp met dimmer. Wanneer je een schakelaar vervangt door een dimmer, regel je namelijk zelf de lichtintensiteit. Dit doe je door simpelweg aan de knop te draaien. De hoeveelheid licht die een lamp afgeeft, verandert hierdoor. Als je veel licht nodig hebt, zet je de dimmer op de maximale stand. Wil je juist meer sfeer in huis? Draai de dimmer dan terug. Je zit in dat geval niet constant in fel licht, iets wat wel het geval is als je een lamp bedient met schakelaar. 

2. Makkelijk te bedienen

Makkelijk te bedienen

Een tweede voordeel van een lamp met dimmer is dat je deze betrekkelijk makkelijk kunt bedienen. Voor het in- en uitschakelen druk je simpelweg de ronde knop in. Hierin verschilt een dimmer dus niet veel van een schakelaar. Het dimmen van een lamp is ook geen hogere wiskunde. Hiervoor draai je simpelweg aan de knop. Aan het begin moet je hier waarschijnlijk even aan wennen, maar het duurt meestal niet lang voordat je weet hoe een dimmer werkt. Schroom dus niet om jouw schakelaar te vervangen door een dimmer.

3. Zelf te plaatsen

Ben je enigszins handig? Dan kun je zelf een schakelaar van een plafondlamp vervangen door een dimmer. Schakel altijd eerst de stroom uit en verwijder vervolgens het oude afdekraam. Maak daarna de schakelaar zelf los. Dit geldt ook voor de zwarte en bruine draad. Sluit de zwarte draad vervolgens aan op één van de twee golfjes en de bruine op één van de twee pijltjes. Gelukt? Bevestig de dimmer dan op de wand met behulp van schroeven. Plaats tot slot het afdekraam en de dimknop op de dimmer en je kunt de lamp dimmen. Heb je een schakelaar vervangen door een dimmer, maar kun je het licht niet dimmen? Dan denk je mogelijk dat je de dimmer verkeerd hebt aangesloten. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Het kan namelijk zijn dat er een niet-dimbare lamp in de fitting zit. Vervang de lamp daarom eerst eens door een dimbare lamp voordat jij je opnieuw op de dimmer stort. Als je de nieuwe lamp wel kunt dimmen, is er namelijk niets aan de hand.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply