21

3 tips voor het onderhouden van een hedera

Een klimop is een plant die zelfs in de winter zijn groene kleur behoudt. Een Hedera haag kant en klaar groeit snel en wordt vaak ingezet voor het bedekken van schuttingen, bogen en muren. Een klimop kan op zowel een zonnige als schaduwrijke plek gezet worden; een klimop gedijt overal goed. Een hedera hibernica, oftewel Ierse of grootbladige klimop genoemd, kan goed klimmen en heeft een donkergroene bladkleur. Hij kan wel 10 meter hoog worden. Vraag je je af hoe je deze moet onderhouden? Lees er meer tips over in deze blog!

Hoe moet je een klimplant aanplanten?

In principe kun je een Klimop het hele jaar door aanplanten. De beste tijd om hem in de grond te zetten is echter wel de periode van maart tot begin oktober. De grond is in deze periode namelijk warm waardoor de wortels beter kunnen groeien. Vriest het hard, of heeft het lange tijd niet geregend? Dan kun je beter even wachten met het aanplanten van je hedera.

Aanplanten van hedera in de praktijk

Per strekkende meter kun je het beste 4 à 5 planten per strekkende meter aanhouden. Maak een gat voor de plant en houd een diepte aan vanaf de pothoogte tot de klimop. Vervolgens kun je het beste compost en aarde door de grond mengen zodat de klimop makkelijker kan groeien. Tenslotte doe je er goed aan hem flink wat water te geven. Een klimop is een plant die ondersteuning nodig heeft en daarom moet hij altijd ergens tegenaan geplaatst worden. Over het algemeen zal je hek na een jaar helemaal begroeid zijn met hedera.

Hoe moet je klimop snoeien?

Hoe moet je klimop snoeien

Een klimop kun je in toom houden door hem 2 keer per jaar te snoeien. Een klimop kan lange ranken hebben, vooral in het najaar. De ranken kunnen erg lang worden en de dakgoten of paden bedekken. Soms komt het voor dat de bovenkant van de klimop topzwaar is geworden. Je kunt de klimop tussen maart en half november snoeien. Het beste kun je hem snoeien in april of mei, of in het najaar tussen augustus en september. Snoei je klimop liever niet in de felle zon, want op die manier kun je de bladranden beschadigen. Wanneer het vriest kun je hem beter ook niet snoeien. Je kunt het beste een elektrische heggenschaar gebruiken voor het snoeien als je er snel vanaf wilt zijn, want dit is de makkelijkste methode. Voor het mooiste resultaat is een handmatige snoeibeurt beter, dit kun je met een heggenschaar doen.

Wat moet je doen bij vorstschade?

Door de vorst kan een hedera bruine bladeren krijgen. De plant is te redden door hem rustig te laten uitlopen. De nieuwe groeiknoppen verschijnen dan ongeveer in april of begin mei. Wanneer je nieuwe knoppen ziet kun je de beschadigde takken terug snoeien. Een klimop herstelt zich daarna erg snel.

Combineren van een klimop

Je kunt een hedera of klimop heel makkelijk combineren met andere klimmers. Hierbij kun je denken aan Clematis, winterjasmijn, klimroos en nachtschade. Daarnaast kun je ook laagblijvende bodembedekkers planten aan de voet van de klimop.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply