16

3 tips om een goede werkplek thuis te creëren als zzp’er

Mede door de coronacrisis zijn er steeds meer mensen als zzp’er begonnen. Een van de grootste voordelen van zzp’er zijn is dat je veelal vanuit huis kunt werken. Dit kan echter zowel een zegen als een vloek zijn. Privé en zakelijk loopt immers al snel door elkaar heen. Zit je net rustig te werken, komen de kinderen plotseling iets vragen, kijkt de wasmand je heel aanlokkelijk aan of ben je toch wel nieuwsgierig naar jouw favoriete televisieserie. Voordat je het weet, ben je met alles bezig… behalve met werken. Daarom is het ontzettend belangrijk om een goede werkplek thuis te creëren. Een werkplek waar je niet verder gestoord wordt en waar je productief te werk kunt gaan.

Hier vind je 3 tips om een goede werkplek thuis te creëren als zzp’er.

1. Energie besparen met jouw thuiskantoor

Het is misschien niets iets waar je direct aan denkt. Maar wanneer je vanuit huis gaat werken, is de kans ook groot dat je meer energie verbruikt dan normaal. Niet alleen doordat je veel verschillende apparaten gebruikt, maar ook omdat je veel meer thuis bent en dus bijvoorbeeld ook meer stookt in de winter. Daarom is het al vóórdat je begint als zzp’er belangrijk om na te gaan hoe je energie kunt besparen. Wellicht ben je zelfs goedkoper uit wanneer je zakelijke energie zzp afsluit.

Je kunt ook eenvoudig energie besparen door een aparte ruimte als thuiskantoor te gebruiken. Dit helpt niet alleen om productiever te werken, maar zorgt er ook voor dat je niet direct de gehele woning hoeft te verwarmen, maar slechts één kleine ruimte. Daarnaast is het ook belangrijk om van duurzame verlichting gebruik te maken en apparaten volledig uit te zetten wanneer je werkdag er op zit.

2. Kies het meest stille plekje in huis

Kies het meest stille plekje in huis

Het is heel belangrijk om een afgesloten ruimte als thuiskantoor te kiezen. Kies hierbij voor het meest stille plekje in huis. Een plekje waar je niet snel gestoord wordt door andere gezinsleden en ook weinig omgevingsgeluiden hoort. Niet iedereen beschikt over de luxe van een extra ruimte in huis. Gelukkig valt een thuiskantoor in de meeste gevallen ook in andere ruimtes te realiseren. Probeer hierbij wel de woonkamer te mijden. Kies met name voor ruimtes waar zo min mogelijk afleiding is. Zoals de slaapkamer.

3. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Probeer te voorkomen dat jouw werkplek rommelig oogt. Op een rommelig bureau kan je simpelweg niet goed werken. Dit geldt ook voor de rest van de ruimte waar je in aan het werk bent. Investeer daarom in genoeg opbergsystemen, zodat je de ruimte overzichtelijk en opgeruimd kunt houden.

Een wekelijks opruimmoment is ook prettig. Probeer bijvoorbeeld iedere week te beginnen met een snel opruimrondje of doe dit juist op de laatste werkdag van de week. Berg alle losse dingen op het bureau op. Zo begin je iedere week weer met een opgeruimd bureau. Dat is een stuk prettiger werken.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply