21

Woonkamer inrichten: zo kies je passende gordijnen

Bij het inrichten van de woonkamer mogen de gordijnen niet worden vergeten. Raamdecoratie maakt de ruimte pas echt helemaal compleet. Het zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid. Daarnaast hebben gordijnen (van een dik materiaal) een isolerende werking en dragen ze bij aan een betere akoestiek. Heb jij nog geen passende gordijnen gevonden voor in de woonkamer? Lees dan dit artikel met tips en informatie eens door.

Ideale lengte van de gordijnen

De lengte van de gordijnen heeft veel invloed op de totale uitstraling. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je ze moet opmeten. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze maattabellen voor gordijnen en woonaccessoires. Hier zie je 3 manieren om de ideale lengte van de gordijnen te bepalen, namelijk: opmeten tot de vloer, tot het begin van de vensterbank of de lengte van het venster. Als er een brede verwarming onder het raam staat, is het vaak mooier om kortere gordijnen op te hangen. Dit zorgt er ook voor dat de warmte niet verloren gaat als je de gordijnen ’s avonds dicht hebt. Wil je juist de hoogte van de kamer benadrukken en zo een chique sfeer creëren? Dan zijn extra lange gordijnen die vanaf het plafond helemaal tot aan de vloer komen een mooie optie. Vergeet bij het bepalen van de lengte ook niet om rekening te houden met het ophangsysteem.

Juiste breedte van de gordijnen

Uiteraard is de breedte van de gordijnstof ook belangrijk. Bepaal eerst het type plooi en de gewenste afstand tussen de plooien. Dan weet je ongeveer hoe je de juiste breedte kunt berekenen. Meet de breedte van de muur, het venster of de bestaande gordijnrails op en gebruik de onderstaande berekeningen als richtlijn:

  • Enkele plooi: breedte vermenigvuldigen met 1,5 tot 2
  • Dubbele plooi: breedte vermenigvuldigen met 2 tot 2,5
  • Drievoudige plooi: breedte vermenigvuldigen met 2,5 tot 3,5
  • Wave plooi: breedte vermenigvuldigen met 2 tot 2,5
  • Bokaalplooi: breedte vermenigvuldigen met 2 tot 2,5
Gordijnen in een passende kleur en stijl

Gordijnen in een passende kleur en stijl

Wanneer je bij het inrichten van de woonkamer direct een duidelijke stijl kiest, is het makkelijker om passende gordijnen uit te zoeken. Je hoeft alleen maar te kijken naar het interieur moodboard en/of het gekozen kleurenpalet. Het is namelijk mooi als de raambekleding hier naadloos op aansluit. Bij twijfel is een neutrale kleur als grijs of beige vaak een goede keuze.

Functie van de raamdecoratie

Functie van de raamdecoratie

Vergeet niet om rekening te houden met de functie van de nieuwe gordijnen. Moet de stof daglicht doorlaten of de kamer geheel verduisteren? Wellicht ben je op zoek naar een combinatie van deze twee functies. In dat geval kun je twee soorten gordijnen over elkaar heen hangen of lange gordijnen combineren met een andere vorm van raamdecoratie. Denk aan shutters of jaloezieën.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply