22

Winstgevende zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een zeer interessant deel van de energie transitie. De stroomvoorziening moet zo snel mogelijk groen worden om gestelde klimaatdoelen te kunnen behalen. Hiervoor is het belangrijk dat we zo veel mogelijk groene bronnen laten aanleggen, zoals zonnepanelen, maar ook windmolens en kerncentrales. Zonnepanelen installatie is dan ook iets dat flink veel meer gebeurd de afgelopen jaren. Op steeds meer daken zie je de panelen verschijnen en dat is natuurlijk niet geheel uit milieu overwegingen.

Werking

De werking is als volgt: de zonnecellen zorgen ervoor dat de energie van de fotonen, de lichtdeeltjes wordt opgenomen en wordt omgezet in elektriciteit. Daardoor kunnen we de energie dus weer op een andere manier in gaan zetten en kunnen we dus dingen die op stroom werken laten werken. Hierbij komt dus niks vrij aan afvalstoffen of iets dergelijks en daardoor is het geheel klimaatneutraal en geheel schoon. Wel komen er broeikas gassen vrij bij de bouw van de panelen. Echter, de energie die gebruikt wordt voor het maken van de panelen wordt uiteindelijk meer dan terugverdiend door de stroom die de panelen op zullen wekken.

Winst marge

Winst marge

Natuurlijk is er ook nog een financieel verhaal aan de panelen. Niet iedereen met zonnepanelen op zijn dak heeft deze uit morele overwegingen betreffende de aarde neer laten leggen. Ook het kostenplaatje speelt mee natuurlijk. Wie zonnepanelen heeft wekt een deel van zijn of haar energie zelf op en dat scheelt dus in kosten die je hebt richting een elektriciteitsbedrijf. Want wie minder stroom afneemt van het net betaald natuurlijk ook minder. Doordat je je eigen stroom opwekt ben je dus minder geld kwijt aan je stroom rekening. Je kan zelfs wat geld toe krijgen als je meer produceert dan dat je gebruikt, wat bijvoorbeeld kan gebeuren als je op vakantie bent, of overdag niet thuis bent.

Wisselende opbrengst

Een probleem met zonnepanelen is wel de wisselende opbrengst en dit verschilt ook per zonnepaneel. Zo zijn er bijvoorbeeld sunpower zonnepanelen en ook andere. De prijs zonnepanelen is ook telkens verschillend. Stel het is erg bewolkt, dan heb je minder opbrengst voor je panelen, of stel het is nacht, dan heb je natuurlijk helemaal niks. Door deze wisselende weers omstandigheden kan je de ene maand veel meer opbrengst hebben dan de andere, dat is gewoon een beetje afhankelijk van de hoeveelheid geluk die je hebt met je panelen. Maar gemiddeld heeft iemand die zonnepanelen laat aansluiten een jaar of 7 nodig om de investering die hij doet terug te verdienen met de stroom die hij opwekt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply