Duurzaamheid is al langer een thema dat hoog op de agenda staat, maar is actueler dan ooit door de astronomisch gestegen prijzen voor gas en olie. Waar het verduurzamen van je huis eerst nog een beetje om prestige ging, gaat het nu simpelweg om broodnodige besparingen op de energierekening. Een maatregel die daar veel in kan betekenen, is woonisolatie. Maar als de middelen beperkt zijn, waar kun je dan het beste beginnen? Of met andere woorden: welke isolatiemaatregelen leveren het meeste op?
Dakisolatie
De isolatiemaatregel die de meeste winst oplevert, is dakisolatie. Dat zit zo: maar liefst 30 procent van de warmte die je woning verliest, verliest hij door het dak, omdat warme lucht stijgt. Dat houst dus in dat dakisolatie het eerste is wat je moet doen met het geld dat je beschikbaar hebt om je woning te isoleren. Breng je dit niet op orde, dan ben je in feite gewoon dief van eigen portemonnee omdat je veel meer stookkosten betaalt dan in feite nodig is. Heb je nog een schoorsteen? Vergeet dan zeker niet om deze óók te laten isoleren.
Muurisolatie
Het is niet onlogisch dat de volgende maatregel die van belang is, muurisolatie is. Je woning heeft immers veel muuroppervlak waardoor warmte ontsnapt aan je woning. Zo’n 20 procent van het totale warmteverlies van je woning ontstaat via de buitenmuren. Heb je een woning die na 1960 gebouwd is? Dan heb je spouwmuren die opgevuld kunnen worden met isolatiemateriaal. Dit is geen hele duur ingreep die wel veel besparing op je energierekening kan opleveren. Heb je geen spouwmuren, dan wordt het isoleren van je muren wel kostbaar en ingewikkeld.
Vloerisolatie
Blijft over de vloeren van je woning. Het gaat daarbij vooral om de vloer die het dichtst bij de bodem waarop de woning gebouwd is zit. Naast het feit dat er warmte door verloren gaat, komt er ook kou uit de grond door naar boven de woning in. In het spectrum van warmteverlies is het aandeel van de vloer relatief klein: 10 procent. Dat wil niet zeggen dat het geen zin heeft om je vloer te isoleren, maar het hoeft niet het eerste te zijn waarin je investeert. Maar heb je een kruipruimte, dan zou je daar een dikke laag isolatiemateriaal direct onder de vloer kunnen aanbrengen. Dit hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Ook is het mogelijk om een beter isolerende vloerbedekking te leggen.
Kortom, de conclusie is dat je moet beginnen met het isoleren van je dak. Als je dan nog geld over hebt, dan is het wijs om ook je spouwmuren te laten isoleren. Voor extra winst kun je dan ook nog het isoleren van je vloer overwegen. Dit zijn in principe eenmalige investeringen die zich vervolgens terugbetalen door een aanzienlijk lagere energierekening.
No Responses Yet