19

Welk plafond is geschikt voor de badkamer?

Wanneer je een nieuwe badkamer laat plaatsen of de ruimte gaat renoveren, moet je goed nadenken over het plafond. Het lijkt slechts bijzaak, maar het is toch erg belangrijk. In de badkamer krijg je te maken met veel vocht. Het is daarom essentieel dat het plafond en de verlichting hier goed tegen kan. Zo blijft het lang mooi en geniet je van een veilig resultaat. Hieronder staan een aantal geschikte plafonds voor badkamers op een rijtje.

Spanplafond

Een spanplafond past heel goed bij een moderne badkamer. De uitstraling is namelijk strak en minimalistisch. De plafondbekleding wordt onder het bestaande plafond gespannen. Hierdoor kun je kabels en leidingen netjes wegwerken. Spanplafonds zijn goed bestand tegen vocht en schimmel. Het is gemakkelijk te plaatsen en daardoor ook erg voordelig. Geen wonder dat dit type plafond zo populair is voor de badkamer!

Aluminium plafond

Ook aluminium is een vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk materiaal. Bij dit plafond worden er panelen naast elkaar geplaatst. Als je veel waarde hecht aan duurzaamheid, kun je kiezen voor panelen die grotendeels gemaakt zijn van gerecycled aluminium. Daarnaast heeft een aluminium plafond van zichzelf een lange levensduur.

MDF plafond

MDF is een heel betaalbaar en toegankelijk materiaal. Je kunt dit type plafond gemakkelijk zelf monteren. Je maakt gebruik van MDF panelen die zijn afgewerkt met een vochtbestendige toplaag. Zonder deze beschermlaag kan het materiaal namelijk niet zo goed tegen vocht.

Houten plafond

Houten plafond

Hout gebruiken in een vochtige ruimte zoals de badkamer – is dat wel een goed idee? Het is mogelijk, mits je kiest voor de juiste houtsoort. Tropische houtsoorten zijn gewend aan een vochtig klimaat en daarom prima te gebruiken in de badkamer. Bovendien kun je het hout laten bewerken/impregneren voor extra bescherming. Een andere optie is om te kiezen voor een plafond met houtlook. Dit zijn bijvoorbeeld kunststof panelen met een houtmotief. Het wordt ook vaak toegepast op badkamermeubelen. Het is leuk om hier extra badkamer inspiratie over op te zoeken. Kunststof met een houtlook is namelijk heel stijlvol en onderhoudsvriendelijk tegelijk.

Gipsplaten plafond

Hoewel we de andere badkamerplafonds meer aanraden, is het tot slot mogelijk om gebruik te maken van gipsplaten. Let wel op: deze platen (ook wel gipskarton) zijn van zichtzelf niet zo vochtbestendig. Kies altijd voor de groene variant en werk de gipsplaten vervolgens af met een vochtwerende verf. Als je dit niet doet, kunnen er snel schimmelplekken en vochtproblemen ontstaan. Verdiep je in de juiste montage of kies voor een ander type plafond.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply