22

Wat is de werking van een terugslagklep?

In verschillende situaties kan het gebruik van een terugslagklep aan te raden zijn. Met een terugslagklep voorkom je onder meer, dat een vloeistof of gas terug kan stromen naar de plek waar dit vandaan komt. In de basis komt de werking van een terugslagklep neer op een klein klepje in de leiding, welke maar naar één kant geopend kan worden. Naast de kleine modellen kleppen voor in een leidingnetwerk, worden er ook grotere kleppen gebruikt.

Terugslagklep werking: voorbeeld

Denk bijvoorbeeld aan een airconditioning. De afvoer moet aan het uiteinde van een terugslagklep voorzien worden, om te voorkomen dat er warme lucht van buiten naar binnen kan stromen. Daar waar een airco er juist voor moet zorgen, dat warme lucht uit de woning naar buiten wordt afgevoerd.

Gebruik van een terugslagklep

Een terugslagklep, welke ook wel terugslagventiel of bijvoorbeeld terugstroombeveiliger genoemd wordt, komt op tal van plekken in en rondom woningen van pas. Naast het feit dat een airco van een terugslagklep voorzien wordt, voorziet men ook gasleidingen van dit onderdeel. Het voorkomt dat er gas terug naar de aanvoer kan stromen. Iets wat de kans op een lekkage zou vergroten. Een derde voorbeeld is het terugslagventiel wat gebruikt wordt in de ontluchtingspijp, die aangesloten zit op het riool in huis. Je wilt voorkomen dat nare geurtjes terug kunnen stromen of in huis blijven hangen door een luchtstroom in tegengestelde richting.

Werking terugslagklep

Drukverschil aan de basis van een terugslagklep

In de basis werkt een terugslagklep op basis van een drukverschil. De druk aan de binnenzijde van het ventiel moet groter zijn dan die aan de buitenzijde. Het ventiel zal zich nu openen. Is de druk aan de buitenzijde groter, dan blijft het ventiel gesloten en stroomt er geen vloeistof of gas terug.

Online een terugslagklep bestellen

Wanneer je zelf op zoek bent naar een terugslagklep kun je overwegen deze online te bestellen. Er zijn verschillende websites waarop deze kleppen in verschillende formaten worden aangeboden. Bekijk vooraf goed welke keerklep past bij de toepassing die je voor ogen hebt. Ook heb je de keuze uit verschillende materialen. Vaak kiest men voor een RVS terugslagklep. Je wilt er zeker van zijn, dat de terugslagklep correct op het bestaande netwerk van leidingen kan worden aangesloten.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply