30

Wanneer is je matras aan vervanging toe?

Het is belangrijk om te weten wanneer je matras aan vervanging toe is. Het is namelijk slecht voor je nachtrust om te slapen op een versleten matras. Op een oud matras wordt je niet uitgerust wakker. Daarnaast is het onhygiënisch om op een versleten matras te slapen. Maar hoe weet je of je matras aan vervanging toe is?

Kuilvorming

Als er een kuil in je matras is gekomen is je matras zeker aan vervanging toe. Als je matras een kuil of deuk heeft biedt het niet meer de ondersteuning die jij nodig hebt. Daarnaast ligt je ook niet comfortabel meer op je matras. Als je merkt dat je s’ avonds in een kuil ligt of als je een deuk in je matras kunt zien, vervang je matras dan.

Je ligt niet meer comfortabel

Als je niet meer comfortabel ligt op je matras kan het goed dat je matras aan vervanging toe is. Misschien lag je matras eerst lekker zacht maar voelt hij nu niet meer fijn aan. Of wellicht heb je het gevoel dat je de lattenbodem van je bed kan voelen. In dit geval is je matras zeker aan vervanging toe.

Matras kiezen

Schimmel en geur

Wanneer je matras vies ruikt is het verstandig om je matras te vervangen. De geur die je matras afgeeft kan worden veroorzaakt door al het vocht dat zich ophoopt in je matras. Tijdens het slapen wordt je matras namelijk vochtig omdat je zweet. Matrassen kunnen dit enige tijd verdragen maar na meerdere jaren wordt het matras vies.

Als het matras voor een lange periode warm en vochtig is kan er zelfs schimmel ontstaan. Daar wil je zeker niet op slapen. Als je matras niet meer fris ruikt, controleer dan of de kern nog schoon en fris is. Als het niet aan de kern van je matras ligt kan je ervoor kiezen je matrashoes te wassen of deze helemaal te vervangen en alleen een nieuwe matrashoes te kopen.

Allergieën

Heb je last van een huisstofmijt allergie of andere allergien die van belang zijn bij het uitkiezen van een matras? Dan is het ook belangrijk dat je je goed verdiept in de verschillende soorten matrassen en textielsoorten. Lees hier meer over anti-allergie matrassen.

Hoe lang gaat een matras mee?

Hoe lang een matras meegaat verschilt per materiaal. Naast de kwaliteit van het materiaal heeft de intensiviteit van belasting ook invloed op de levensduur van het matras. Iemand van 100 kg belast een matras meer dan iemand van 60 kg, ondanks dat het matras is afgestemd op lichaamsgewicht. Het matras van een logeerbed gaat bijvoorbeeld ook langer mee omdat er minder op wordt geslapen.

Gemiddeld genomen hebben matrassen de volgende levensduur:

  • Polyether matras: 3-5 jaar
  • Binnenveringsmatras: 3-5 jaar
  • Pocketvering matras: 7 jaar
  • Koudschuim matras: 10 jaar
  • Traagschuim matras: 10 jaar
  • Latex matras: 10 jaar
  • Talalay® latex matras: meer dan 10 jaar

Uiteraard zijn bovenstaande jaren gemiddeld en afhankelijk van de manier en intensiteit van gebruik.

Een polyether matras of een binnenveringsmatras is over het algemeen vrij goedkoop in de aanschaf maar de praktijk wijst ook uit dat deze veel eerder ‘op’ zijn. Dus wanneer je een nieuw matras kopen gaat, let dan ook op de duurzaamheid van het materiaal en maak een afweging van prijs en verwachte levensduur.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply