18

Volgende zomer jouw woning koel houden dankzij elektrische rolluiken

Als je het gevoel hebt dat zomers steeds warmer worden dan heb je het goed. Juni 2021 was de warmste juni in 132 jaar tijd. De gemiddelde temperatuur lag in die maand gemiddeld 2 graden hoger. Als we naar de hele zomer kijken dan staat 2021 wat betreft hete zomers op nummer 13 sinds 1901. Ieder jaar worden records gebroken wat betreft de temperatuur. Soms een week, soms een maand, het valt niet te ontkennen dat het soms erg heet is. Naast ventilatoren en airco’s is er nog een effectieve manier om de hitte te bedwingen; rolluiken. Hoe dit werkt en welke rol automatiseren speelt leggen we uit op deze pagina.

Lekker warm in huis

2021 had enkele hitte records, toch was de situatie niet te vergelijken met de tropische hitte van 2020. Er is wel een trend te ontdekken dat extreem heet en koud elkaar in hoog tempo afwisselen. Helaas zijn woningen in Nederland hier niet op gebouwd. We wonen namelijk op een locatie met een maritiem klimaat. Dit betekent relatief koele zomers en milde winters. Als het snel warmer of kouder wordt dan voel je dit direct. Warmte blijft hangen in huis, de beste manier om dit te voorkomen is preventie.

Hoe koel blijft jouw woning volgend jaar?

Hoe koel blijft jouw woning volgend jaar

Een ventilator zet warme lucht in beweging maar in een afgesloten ruimte zal het niet koeler worden. Een airco kan wel de kamer afkoelen mits de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. Rolluiken vallen onder de preventieve maatregelen. Ze functioneren als zonwering, ze zorgen ervoor dat de warmte van zonlicht niet binnen kan komen. Dit werkt beter dan raamdecoratie omdat het licht al voor het raam geblokkeerd wordt. De hitte komt dus niet binnen. Je vindt de perfecte balans tussen licht en temperatuur met elektrische rolluiken.

Waarom kiezen voor elektrische rolluiken?

Naast verkoeling biedt een rolluik uiteraard ook privacy in de avond. In combinatie met een optionele vergrendeling kan het ook als inbraakpreventie worden ingezet. In Nederland kan het regelmatig bewolkt zijn. Het is niet prettig om de hele dag in het donker te zitten. Met elektrische rolluiken kun je op afstand de luiken bedienen, zelfs als je niet thuis bent. Maak het jezelf nog eenvoudiger door een zonnesensor te koppelen aan het systeem. Dan reageert de zonwering op het zonlicht. In combinatie met smart lights kom je binnen nooit in het donker te zitten. Als de lampen een koel-wit licht stand hebben dan merk je nauwelijks dat de rolluiken gesloten zijn.

Ook in de winter lagere energiekosten

Op deze pagina ligt de nadruk op rolluiken als zonwering. Je hoeft geen specialist in isolatie te zijn om te begrijpen dat het ook een effect zal hebben in de winter. Uiteraard zullen rolluiken niet dezelfde winst opleveren als HR+++ glas, toch helpt een rolluik wel degelijk om de buitenzijde van de woning beter af te schermen van de binnenzijde. Op de Somfy website kun je alles vinden over de mogelijkheden en voordelen van elektrische rolluiken. Je ziet ook welke uitbreidingen er zijn om jouw woning slimmer én koeler te maken.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply