34

mogelijkheden van gordijnen zijn groot

de mogelijkheden van gordijnen

Als je je huis inricht of een kamer gaat veranderen, kom je altijd op de vraag: ‘en.. wat gaan we doen met de ramen..’. De keuze is tegenwoordig reuze: er zijn shutters, rolgordijnen, vouwgordijnen, vlinder jaloezieën, verticale jaloezieën, lamellen, gordijnen en…

De voordelen om iets voor de ramen te hangen lijken heel logisch: het brengt sfeer, het bespaart energie, het helpt tegen de galm (ofwel de akoestiek), is zonwerend en het is een oplossing tegen de inkijk. Het is dus fijn om een goede keuze te maken voor raamdecoratie. De vouwgordijnen zijn het meest verkochte product, maar ik ben wel voorstander van een stoffen gordijn. Want een mooie stof ziet er gewoon lekker uit en ook met stof heb je veel mogelijkheden.

 

de stof

Er zijn veel verschillende soorten stof verkrijgbaar. Zo heb je de dunne doorschijnende stoffen als vitrage en inbetweens. De laatste is stof die net tussen de vitrage en een gewone stof inzitten. Wil je dat deze gordijnen lekker strak hangen, dan kun je onderin het gordijn een loodveter mee laten naaien.
Dan zijn er ook de stevige stoffen die je gewoon enkellaag kunt ophangen. Heb je veel lichtinval in je kamer of hou je van slapen in een donkere ruimte, dan kun je kiezen voor gevoerde gordijnen, verduisterende gordijnen of dimout gordijnen. De dimout gordijnen zit qua lichtwering tussen verduisterende en gevoerde gordijnen in.

 

de naaitechnieken

Als je kiest voor gordijnen zijn er verschillende afwerkingstechnieken. Allereerst iets over de plooien… Je kunt kiezen voor een enkele, een dubbele of een wave plooi. Bij de wave gordijnen worden de gordijnen zo gemaakt dat er golven in de gordijnen komen doordat ze een band in het gordijn naaien. Ook kun je een geplooid gordijn aan ringen hangen, die je weer over een roede kan schuiven.
Verder kun je ook ringen door de gordijnstof slaan en ze aan een roede hangen. Zo valt de stof bij elk gordijn weer heel anders.

dichte gordijnen met ingeslagen ringen via gordijnen.com

dichte gordijnen met ingeslagen ringen via gordijnen.com

de lengte

Het is ook goed om na te denken hoe lang het gordijn moet worden. Wil je hem net op de vensterbank hangen, wil je het gordijn tot op de vloer. Of wil je haar, en dat is wel hip tegenwoordig, extra lang zodat de stof over de vloer loopt.

 

kleur

Iedereen is anders en daarom zijn er vast zoveel verschillende stoffen en gordijnen mogelijk. Tegenwoordig worden er veel effen stoffen gebruikt. Ik begrijp dat wel, want als je een kamer inricht ga je kiezen waar je graag wilt dat mensen als eerste naar kijken. Datgene geef je kleur en laat je opvallen. De rest speelt een bijrol voor de finishing touch. En helaas voor gordijnen… ze spelen een belangrijke tweede plaats!?! Bij gordijnen.com hebben ze het goed begrepen. Het lijkt een kleine collectie, maar als je er rustig rond kijkt, zul je zien dat er voor iedereen iets te vinden is. Want naast de stofkeuze, kun jij nog kiezen voor een plooi die bij je past en kun je nog kiezen voor ringen en in de lengte van de stof.

Weet je of je gordijnen wilt bestellen dan vindt je handige tips op gordijnen.com om de maten zelf op te meten… Kun je vast uitrekenen en plannen… #handig. Tegenwoordig zijn elektrische gordijnen ook nog mogelijk… kun je gewoon op de bank blijven zitten!

Bewaren

Show Comments

2 Comments

  1. Deurpostrs 26 september 2014
    • Petra 26 september 2014

Leave a Reply