38

mijn zoektocht naar een nieuw matras

Ik ben op zoek naar een nieuw matras, maar dat is best moeilijk, want de keuze is groot. Zo heb je verschillende matrassoorten, bijvoorbeeld latex matrassen, matrassen met pocketveren en traagschuim matrassen. Zelf ben ik wel geïnteresseerd in een traagschuim matras, dus besloot ik hier meer informatie over op te zoeken en dit op een rijtje te zetten!

De voordelen van een traagschuim matras:

Tegenwoordig zie je steeds meer matrassen die gebruik maken van traagschuim. Ik denk dat dit komt omdat er zoveel voordelen te benoemen zijn van traagschuim. Een matras met traagschuim heeft namelijk de volgende eigenschappen:
– Het matras zorgt voor drukverlaging en dus voor een goede lichaamsondersteuning.
– Het zorgt voor de ideale slaaptemperatuur, het is verkoelend in de zomer en lekker warm in de winter.
– Het matras heeft een maximaal ademend vermogen en zorgt voor een goede luchtcirculatie.
– Het matras zorgt voor de optimale afvoer van lichaamswarmte, waardoor je dieper kunt slapen en beter kunt uitrusten.

Dat klinkt goed, toch?!

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een matras?

Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, beslis je niet in één nachtje slapen welk matras je gaat kopen. Er zijn namelijk meerdere zaken waar je rekening mee moet houden. Als je jezelf (en de verkoper) de volgende vragen stelt, kom je een heel eind!
1. Kijk naar de kwaliteit van het traagschuim matras en vraag je af waar het vandaan komt, want een matras van alleen traagschuim bestaat niet. Traagschuim is de toplaag van het matras en wordt dus altijd geplaatst op een ondergrond: de matraskern. De matraskern zorgt o.a. voor de juiste lichaamsondersteuning. Wanneer je een matras hebt met een toplaag van traagschuim wordt deze vaak vastgelijmd aan de kern. Een kern van koudschuim of (meerzone)pocketveren garanderen de beste ondersteuning. Ook gaat een matras met deze samenstelling over het algemeen het langste mee!
2. Heeft het traagschuim een open of gesloten celstructuur? Deze vraag kun je aan de verkoper stellen. Vermijd matrassen met een gesloten celstructuur, een open celstructuur zorgt namelijk voor een betere ventilatie (wat prettig is als je veel transpireert of het snel warm hebt in bed!).
3. Vraag naar de hardheid van het traagschuim matras en naar de opbouw. Een hardheid van minimaal 50SG is vaak een goed matras. SG staat voor soortelijk gewicht, de dichtheid van een matras. Een te lage SG waarde (SG 35) ondersteund bijvoorbeeld te weinig en heeft een kortere levensduur, terwijl een matras met een te hoge SG waarde (SG 65 of hoger) ook aan comfort verliest. De ideale SG waarde ligt rond de SG50.
4. Het belangrijkste aan een matras is het proefslapen. Het lichaam heeft 10 tot 12 dagen de tijd nodig om te wennen aan een nieuw matras. Zonder proefslapen kun je nooit met zekerheid zeggen of het matras geschikt is. Vraag daarom of je het matras van jouw keuze thuis kunt uitproberen.
5. Vraag naar de garantievoorwaarden van het matras. Is er een volledige garantie of wordt deze afgebouwd? Ook is het goed om na te gaan of de winkel waar je een matras koopt CBW erkend is. Zo ben je er zeker van dat je als koper veilig koopt en zeker bent van de wettelijk verplichte garantie.

Omdat het lastig was om het juiste matras te vinden, heb ik op de site van de Consumentenbond de matrassenwijzer ingevuld. Hier vul je, op basis van je slaapsituatie, een aantal vragen in en krijg je een matras-advies. Mij werd een matras aangeraden met een toplaag van traagschuim. Ik wilde een aantal matrassen vergelijken en kwam via Google op de Welke Matras vergelijker uit. Zij raadden het Energy+ matras aan. Voor zover ik al op hun website heb kunnen zien, voldoet dit matras en de webwinkel aan alle voorwaarden die ik zojuist heb beschreven! Ik zit er nu zeker aan te denken om een bezoek te brengen aan één van de showrooms!

Ik ga weer ontspannen slapen over een paar weken! Zzzzzzzzzz

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply