25

Met deze tips bespaar je gemakkelijk energie in de keuken

De keuken is de plaats waar veel energie kan worden bespaard. Door de jaren heen verzamelen we steeds meer elektronische apparaten die ons leven eenvoudiger maken en onze culinaire prestaties vereenvoudigen. Door aandacht voor het milieu en energieverbruik zijn de huishoudelijke apparaten steeds zuiniger geworden. Dit is goed voor het milieu, maar zeker ook voor de eigen portemonnee. Op vele gebieden is extra winst te behalen.

Let op het energielabel

Alle elektrische apparaten voor de keuken zijn voorzien van een verplicht energielabel. Vooral vriezers en koelkasten gebruiken veel energie omdat ze altijd aan staan. Het energielabel laat zien hoeveel energie het apparaat gebruikt. Een apparaat met het label A+++ gebruikt 70% minder energie dan een exemplaar met het label A. Andere veelgebruikers zijn onder anderen de oven, waterkoker en afzuigkap.

Bespaar op warm water

Op het gebruik van warm water is veel energie te besparen. De beste manier is geen warm water ongebruikt uit de kraan te laten lopen. Waterbesparende mondstukken op de kraan zorgen ervoor dat er minder water uit de kraan zal komen, zonder dat de effectiviteit minder zal zijn. Mengkranen geven direct de gewenste watertemperatuur. Speciale kokendwaterkranen laten direct het kokende water uit de keukenkraan komen en zijn zuiniger in gebruik.

Koken op elektriciteit

Koken op elektriciteit

In Nederland gaan we langzaam meer zeker over op koken met elektriciteit. Gebruik hiervoor een pan met een vlakke onderkant. De warmteoverdracht zal dan optimaal plaatsvinden en door de restwarmte kan de warmtebron eerder uit worden gezet. Inductieplaten met speciale inductiepannen verkorten de kooktijd en gebruiken hierdoor minder energie.

Stap over naar een goedkope leverancier

Door jaarlijks te kiezen voor de goedkoopste aanbieder van energie bespaar je niet alleen op de energiekosten van de keuken, maar van de hele woning. Een onafhankelijke energievergelijker geeft razendsnel inzicht in de prijzen van de verschillende energieleveranciers. Overstappen naar de goedkoopste aanbieder is eenvoudig binnen enkele minuten geregeld.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply