37

maak zelf een oud Hollands kerst tegeltje

een zelfmaakidee voor een oud Hollands kerst tegeltje

een kerst tegeltje om zelf te maken

Al lange tijd zie je overal de leukste tegeltjes voorbij komen. Tegeltjes geïnspireerd op Oud Hollandse tegeltjes, of tegeltjes met een oude (of nieuwe) spreuk. Super leuk, vooral omdat je ze overal neer kunt zetten. Bijvoorbeeld een plekje aan de wand waar ze goed gezien worden, of een plekje in een hoekje naast mooie accessoires….

Reden genoeg om eens zelf een set oud Hollandse kerst tegeltjes uit te proberen, want die staan vast heel mooi naast de kerstboom, tussen de kaarsen of tussen de kerstengelen en kerstballen in.

 

hoe maak je een oud Hollands kerst tegeltje

Het maken van een kersttegeltje ziet er ingewikkeld uit, maar dat valt reuze mee, echt waar. Het is zelfs een erg leuke klus, heel gevarieerd, omdat  je steeds andere dingen moet doen.

kerst tegeltje

de materialen voor het kerst tegeltje via Auberge des Rêves

benodigdheden:

2 oude tegeltjes
2 kleuren krijtverf van Annie Sloan via Auberge des Reves
een blikje blanke soft wax van Annie Sloan
een blikje bruine soft wax van Annie Sloan
gouden verf
een föhn
een annie sloan soft brush
kwasten
oude lappen
een ontwerp
carbon papier

stappenplan

het stappenplan voor de kersttegeltjes

1. Kies een tegel uit en trek de vorm van het tegeltje over op een papier. Teken hierin je ontwerp.
2. Leg alle spullen klaar en maak het tegeltje goed schoon. Schilder de basislaag op je tegeltje. Als het bijna droog is, schilder je een tweede laag.
3. Föhn direct de krijtverf droog. Zet het op de heetste stand en hou de föhn er dicht op. Je ziet langzaam scheurtjes in de verf ontstaan. Wil je een strak tegeltje dan sla je uiteraard de föhn-fase over en laat je het aan de lucht drogen.
4. Trek je ontwerp over op het tegeltje. Zet je potloodstreepjes niet te dik, anders zie je het later door de verf heen.

stappenplan

5. Pak een dun penseel en werk je ontwerp voorzichtig uit. Is de krijtverf iets te dik naar jouw smaak dan roer je een beetje water door de verf. Of je kunt met verdunde verf wat schaduwplekken maken. Vul het aan met goudverf aan.
6. Zet een dun laagje blanke laag wax op je tegeltje.
7. Pak een schuursponsje en doe er een lik bruine soft wax op. Zet de wax flink op op de tegel. Het ziet er even afschuwelijk uit, maar dat geeft niets….
8. Pak een oude doek en doe daar een lik blanke wax op. Draai kleine rondjes over de tegel en werk stukje voor stukje de tegel langs. De bruine wax veeg je zo weg en de blanke wax blijft op de plek over. Zo krijg je een craquelé effect en lijkt het ineens een oud Hollands tegeltje 🙂

Zet de tegels in een gezellige kersthoek en ik weet zeker dat je er veel plezier van zult hebben! Heb je vragen mail me dan, als ik geen antwoord weet kunnen we het even bij Anne van Auberge de Rêves navragen. Ze helpen je altijd erg goed!

een DIY idee voor een oud Hollands kerst tegeltje

mijn zelfgemaakte oud Hollandse kersttegel…. met krijtverf

DIY voor een oud Hollandse kerst tegeltje

mijn zelfgemaakte andere oud Hollandse kerst tegel…

meer tegel inspiratie

Josefien van woonwinkel Loppis ging direct met het oud Hollandse tegeltje aan de slag en maakte deze decembervariant van Sint. Zij gebruikte de craquelé techniek. Die kun je natuurlijk ook toepassen bij de verf van Annie Sloan. Ik zeg: nice! Dankjewel voor het delen van jouw exemplaren!

tegeltje

de tegeltjes van Josefien van woonwinkel Lopis kun je bekijken op facebook

Show Comments

4 Comments

  1. Ceciel 18 november 2016
    • Petra 18 november 2016
  2. Josine - thebiggerblog 22 november 2016

Leave a Reply