48

Klussen met compriband

Hoe ver ga je als doe-het-zelver? Is het schuren van een kastje al een uitdaging of zijn begrippen als torx, OSB en compriband gesneden koek? Beperk je je tot kleinmeubilair en accessoires, of trek je je overall ook aan voor  het plaatsen van een kozijn? Dankzij betere informatievoorziening, zoals de bekende how-to filmpjes, worden steeds meer klussen minder hoogdrempelig. Veel bouwmarkten en webshops in klusmaterialen investeren in uitgebreide, praktische beschrijvingen van allerhande klussen. Bijvoorbeeld hoe je met compriband moet werken.

Kozijn plaatsen

Het plaatsen van een kozijn is voor de gemiddelde doe-het-zelver een flinke uitdaging, maar met de juiste voorbereiding is het zeker te doen. Er zijn vele verschillende winkels, online en offline, waar kozijnen aangeschaft kunnen worden. Er zijn standaardmaten beschikbaar, maar ook opmaat kozijnen zijn eenvoudig te bestellen. Je kunt een kozijn laten plaatsen door een aannemer, maar als het exact opmaat is, dan kan je dit ook zelf doen. Zorg wel altijd voor een kluspartner, want een kozijn met glas is zwaar.

Waar gebruik je compriband voor?

Een andere naam voor compriband is zwelband. Het wordt veel gebruikt door vakmensen, zoals aannemers en gevelbouwers. Het kenmerk van compriband is dat het isolerend werkt. Het wordt gebruikt op en om kozijnen, en in andere voegconstructies, om stof-, lucht- of slagregendicht te maken. Het is een voorgecomprimeerd band dat na verloop van tijd uitzet tot 3 of 4 maal de oorspronkelijke dikte, waardoor het eventuele kieren prima afdicht.

Waar koop je compriband?

Je koopt het band op de rol. Het is zwart en voelt een beetje rubberachtig aan.  Je kan het compriband op verschillende plekken kopen, onder anderen bij speciaalzaken. Je hebt het band in verschillende breedtes en ook de rollen verschillen wat betreft lengtes. Meet van tevoren goed op hoeveel je nodig hebt, zodat je niet te kort komt. Mocht je meerdere rollen nodig hebben voor meerdere kozijnen; sommige speciaalzaken werken ook met staffelkortingen. Bovendien kan je hier ook andere benodigdheden vinden voor het plaatsen van kozijnen. Handig, zo shop je alles in een keer bij elkaar. En heb je informatie nodig over de plaatsing van een kozijn, vergeet de videokanalen dan niet.

Voldaan gevoel

Steeds meer mensen nemen zelf het gereedschap ter handen en gaan aan de slag. Het is geweldig om te zien hoeveel je met je eigen handen kan (ver)bouwen. Natuurlijk is het soms frustrerend en af en toe een splinter of een blauwe nagel moet je op de koop toenemen. Maar die trots die je voelt als je naar je zelfgeplaatste kozijn, zelfgemaakte boekenkast of eigenhandig gegoten aanrechtblad kijkt, is heerlijk.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply