22

Kaarslicht zorgt voor extra sfeer

Eigenlijk hebben we tegenwoordig helemaal geen kaarsen meer nodig. Gebruikten onze voorouders ze heel vroeger om een ruimte te verlichten, weten we tegenwoordig niet beter dan dat het ergens vanzelf licht wordt als we op het lichtknopje drukken. Toch steken we ook nu nog graag een kaars of zelfs meerdere exemplaren aan. Want de sfeer die kaarsen geven, die kan geen lamp overtreffen.

En er was licht!

We zijn behoorlijk verwend, eigenlijk. We weten niet anders dan dat er licht gaat branden als we op een knopje drukken. Zo gemakkelijk is het, sinds de elektriciteit werd uitgevonden. Maar zo makkelijk is het lang niet altijd geweest! Het lijkt misschien lang geleden, maar pas kort voor het jaar 1900 werd het elektrische licht uitgevonden en het duurde nog een aardige tijd voor het ook op grote schaal gebruikt werd. Er zijn dus nog mensen in leven die de tijd hebben meegemaakt waarin het helemaal niet zo vanzelfsprekend was dat er ergens licht ging branden wanneer men op een knopje drukte.

Hoe zorgden ze, toen lamplicht nog niet zo vanzelfsprekend was, toch voor licht? Precies: met kaarsen, bijvoorbeeld. Deze konden in een lantaarn geplaatst worden en zo aardig wat licht geven. Ook olielampen werden veel gebruikt.

Vooral voor de sfeer

Vooral voor de sfeer

Als we tegenwoordig een kaars aansteken, dan doen we dat niet direct om een ruimte te verlichten. Wel om er wat extra sfeer aan te geven. Lamplicht kan vrij hard zijn, terwijl kaarslicht juist warm van kleur is. Dit zorgt voor een zachtere sfeer, romantischer misschien zelfs, en in ieder geval knusser. Een lampje uit laten en vervangen door één of meerdere kaarsen is dus altijd een goed idee.

Een grote kaars met een dikke lont geeft het meeste licht af, maar in de meeste woonkamers kom je toch vooral andere exemplaren tegen: waxinelichtjes. Deze zijn makkelijk te verkrijgen, goedkoop en veilig in gebruik. Bovendien is er keuze uit een groot assortiment waxinelichthouders, die ook zonder dat het kaarsje brandt als woonaccessoire kunnen dienen.

Ook geurkaarsen zijn onverminderd populair. Deze steek je niet zozeer aan om voor extra sfeerlicht te zorgen, al is dat effect mooi meegenomen. Nee, het is vooral de geur waar het hier natuurlijk om gaat. Een geurkaars kan een ruimte tijdelijk een hele prettige geur geven, en op deze manier ook voor extra sfeer zorgen. Ze zijn hierdoor wat minder geschikt om te branden tijdens een diner; dan kun je beter voor kaarsen zonder geurtje kiezen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply