42

Hoe lang gaan de cartridges van mijn printer mee?

‘Uw cartridge is bijna leeg’. Ongeveer de helft van de mensen vervangt meteen de cartridge zodra de printer deze melding geeft of zodra het lampje gaat branden. Zonde, want je kunt meestal nog tientallen prints maken voordat de cartridge echt leeg is. Maar als je dat weet, hoe weet je dan wanneer de cartridge echt aan vervanging toe is?

Waarschuwingslampjes zeggen niet alles

De meeste printers zijn uitgerust met lampjes die aangeven of de cartridges nog vol genoeg zijn. Helaas is dit niet echt een fantastisch systeem. Want hoewel het wel ongeveer werkt, is het niet nauwkeurig genoeg. Je kunt meestal nog heel wat printen voordat de cartridge echt leeg begint te raken. Maar als je het lampje niet vertrouwt, is de kans groot dat je er niet meer op let. Met als gevolg dat die cartridge zomaar ineens leeg is. Meestal op een slecht moment, wanneer je niet direct een nieuwe kunt halen. Je hebt dus met een waarschuwingslampje alleen een indicatie, maar geen precieze inschatting.

Testpagina gebruiken

Je printer heeft waarschijnlijk ook een testknop. Als je daarop drukt, zal de printer een testpagina uitprinten. Daar heb je echter alleen iets aan als de inkt echt al op is. Want dan zie je duidelijk dat de kleuren vaag zijn geworden. Als de cartridge bijna op is, zijn de kleuren wel iets fletser dan gewoonlijk. Maar je kunt ze niet gemakkelijk vergelijken met hoe de kleuren horen te zijn als de printer wel goed werkt. Daarom kun je beter een testpagina gebruiken. Deze testpagina kun je meteen uitprinten. Vervolgens houd je de print naast het beeldscherm zodat je de kleuren kunt vergelijken. Zijn de kleuren vager of anders? Dan is het tijd om een of meer inktcartridges te vervangen.

Regelmatig een testpagina uitdraaien

De testpagina is best handig als je al zeker weet dat de inkt bijna op is. Maar je kunt hem ook regelmatig gebruiken. Dat doe je om de printer in goede conditie te houden. Zeker als je niet zo vaak print, zullen de printerkoppen gaan uitdrogen. Daardoor komt de inkt er niet meer goed uit of worden je printjes slechter. Het advies is om elke 7-14 dagen even een testpagina af te drukken. Daarmee test je niet alleen hoeveel inkt er nog in de printer zit, maar je houdt ook je printer in topconditie!

Moet je testen met elk type printer?

Er zijn verschillende typen printers. Zo is er een verschil tussen analoge printers (zonder schermpje) en digitale printers (met schermpje). Ook is er natuurlijk verschil tussen inkjet printers en laserprinters. Ze hebben echter allemaal te maken met hetzelfde probleem: ze waarschuwen al heel vroeg dat de cartridge bijna leeg is. Vervolgens kun je nog een poos doorgaan met printen. De testpagina werkt niet alleen prima voor inkjet printers, maar ook voor laserprinters. Zo kun je checken of de toner vervangen of bijgevuld moet worden.

Het printen van de testpagina

De testpagina die je kunt gebruiken is samengesteld door printerfabrikanten. Er wordt vooral getest op de kleuren in de cartridges: zwart, cyaan, magenta en geel. Maar op het testvel worden ook andere kleuren afgedrukt. Daarmee kun je zien of de printer de kleuren goed mengt. Je kunt de testpagina hier afdrukken om te zien of jouw printer nog goed werkt.

  • Zijn de kleuren even helder dan op je scherm? Dan is jouw printer nog in prima conditie.
  • Zijn de kleuren minder fel dan op het scherm? Dan moet je waarschijnlijk een of meer cartridges vervangen of bijvullen.
  • Worden de kleuren niet goed afgedrukt, is de print te donker of is de print onscherp? Dan is er waarschijnlijk een probleem met je printerkop.

Je printer is erg handig, maar alleen als hij het ook goed doet. Je hebt er niets aan als de printer het begeeft als jij net een leuke printable wilt gaan afdrukken. Het is dus verstandig om regelmatig een testpagina af te drukken. Zo blijft je printer in goede conditie, bijven de printerkoppen goed werken en weet je meteen of een van je cartridges vervangen moet worden.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply