38

Het kiezen van een geschikte dakkapel

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van het huis en uiteraard van jouw persoonlijke smaak. Als je van plan bent een dakkapel te laten plaatsen in je woning, is het tevens van belang te weten welke kosten hieraan verbonden zijn zodat je hier rekening mee kan houden in je budget. Hieronder worden een aantal verschillende typen dakkapellen behandeld, zodat je een goede vergelijking kan maken.

Dakkapellen van hout en kunststof

Qua materiaalkeuze voor een dakkapel kun je een onderscheid maken tussen een dakkapel van hout of van kunststof. Een kunststof dakkapel biedt enkele voordelen ten opzichte van de dakkapel van hout. Ze hebben geen onderhoud nodig en gaan bovendien langer mee. Daarnaast isoleert de kunststof dakkapel beter en is daardoor erg duurzaam. Een houten dakkapel daarentegen kan erg gemakkelijk op maat gemaakt worden voor de woning en geeft ook nog eens een unieke en authentieke uitstraling. Een houten dakkapel vergt iets meer onderhoud, maar is vaak wel goedkoper in aanschaf dan de kunststof variant.

Een constructie,- of prefabdakkapel?

Een constructiedakkapel wordt geleverd met losse materialen en wordt op het dak pas in elkaar gezet en gemonteerd. Een prefabdakkapel daarentegen wordt als een kant-en-klaar pakket geleverd en hoeft alleen nog op het dak gemonteerd te worden. Een prefabdakkapel is over het algemeen goedkoper dan de traditionele constructiedakkapel. Het voordeel van een constructiedakkapel tegenover een prefabdakkapel is dat een constructiedakkapel op maat wordt gemaakt voor de woning waardoor je grotendeels zelf kunt bepalen hoe de dakkapel eruit komt te zien. Prefabdakkapellen zijn leverbaar uit voorraad als een standaard model, dat betekent dat er minder rekening kan worden gehouden met persoonlijke voorkeur.

Een rieten dakkapel voor een karakteristieke uitstraling

Ligt er een rieten dak op je huis? Dan is het logisch dat je een dakkapel wilt laten plaatsen die bij deze uitstraling past. Een rieten dakkapel loopt naadloos over in de rest van het dak. Houd er goed rekening mee dat een dakkapel met brandwerend materiaal behandeld moet zijn. Is dit niet het geval, dan kan dit problemen opleveren met de woonhuisverzekering. Met name bij rieten daken en dakkapellen is brandwerendheid erg van belang vanwege de natuurlijke kwetsbaarheid voor brand van het materiaal. De prijs van een rieten dakkapel ligt hoger dan die van andere typen dakkapellen, daarnaast moet het riet om de 30 jaar vervangen worden in verband met de beperkte levensduur.

Hoeveel kost een dakkapel?

De kosten van een dakkapel hangen af van de grootte en het materiaal dat wordt gebruikt. De prijs wordt berekend per strekkende meter, hoe groter de dakkapel hoe lager de kosten per strekkende meter over het algemeen zijn. De prijs van een dakkapel varieert van €2500,- tot €5000,-. Dit is afhankelijk van het materiaal, de grootte en het type raam dat je in de dakkapel verwerkt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply