25

Goed slapen ondersteunt je weerstand

Het coronavirus COVID-19 is weer aan een opmars bezig, en ook het griepseizoen staat weer voor de deur. Belangrijk dus om er alles aan te doen een goede weerstand op te bouwen. Heb je een goede weerstand, dan is je lichaam immers beter in staat vijandelijke virussen aan te pakken mocht je hiermee besmet raken. Het voedingscentrum adviseert gezond te eten, regelmatig te bewegen en genoeg te slapen om je weerstand te helpen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op dit laatste punt, en vind je vijf tips om goed te slapen.

1. Een donkere en stille slaapkamer

De beste nachtrust krijg je met een stille en donkere slaapkamer. Geluid van buiten is niet altijd gemakkelijk tegen te houden, maar je kunt eens kijken naar extra geluidsisolerende beglazing of oordopjes. Licht van buiten kun je gemakkelijk tegenhouden met verduisterende gordijnen, hier heb je vooral in de zomermaanden veel profijt van. Laat daarnaast geen apparaten op stand-by staan als er hierbij een lampje blijft branden.

2. Een fijne temperatuur in de slaapkamer

De ideale temperatuur om in te slapen is tussen de 16 en 20 ˚C, afhankelijk van je eigen gevoelstemperatuur en voorkeur. Mocht het te fris zijn in de winter, zet dan de verwarming een heel klein beetje aan. In de zomer wordt het daarnaast al snel te warm in de slaapkamer. Je kunt dit voorkomen door zonnestraling overdag tegen te houden met screens of zonneschermen, of een ventilator of airco aan te zetten. Vergeet niet je beddengoed aan te passen op het seizoen.

3. Een goed matras (en eventueel topdekmatras)

Een goed matras

Mensen slapen gemiddeld een derde van hun leven. Een matras en hoofdkussen moeten het lichaam dus goed ondersteunen. De keuze van een matras wordt bepaald door je slaaphouding (rug, zij of buik), je gewicht, gevoelstemperatuur en eventuele specifieke slaapproblemen. Ook spelen je persoonlijke voorkeur voor hardheid en materiaal mee. Heb je een boxspring, wil je de spleet tussen matrassen overbruggen of wil je je bed iets hoger maken, leg dan een topdekmatras op het matras. Een topmatras van traagschuim ligt ook iets zachter, mocht je je huidige matras te hard vinden liggen.

4. Invloed van eten en drinken op je slaappatroon

De cafeïne in koffie en zwarte thee en alcohol kunnen je slaapritme kunnen verstoren. Ook later op de avond nog veel eten heeft dit effect. Je lichaam is dan namelijk nog te druk met de spijsvertering. Welke eten en drinken wel een positief effect hebben op je slaappatroon? Kamillethee, honing, havermout, amandelen bananen en kalkoen.

5. Bereid je lichaam voor op het slapen

Je lichaam volgt een natuurlijk ritme. Zodra het donker wordt registreren je ogen minder licht, en dat geeft je hersenen een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Dim het licht daarom twee tot drie uur voor je bedtijd, en voorkomen zoveel mogelijk nog het kijken naar elektronische schermen van onder andere televisie, computer, tablet of telefoon. Ga ’s avonds ook niet meer te intensief sporten omdat je daar juist energie van kunt krijgen. Wel goed zijn een wandeling of andere rustige activiteit rond zonsondergang. Om te ontspannen kunnen ook een massage, yoga of meditatie helpen.

Welterusten!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply