31

EPDM dakbedekking plaatsen, hoe doe je dat?

EPDM dakbedekking, wanneer je met deze dakbedekking nog geen kennis hebt gemaakt, dan wordt het tijd wanneer je op zoek bent naar nieuwe dakbekleding voor jouw dak. EPDM is een verzamelnaam voor rubber en is geschikt voor het bedekken van platte daken. Je hebt het in verschillende soorten, zoals EPDM folie en EPDM stroken. Een bijkomend voordeel aan deze dakbedekking is dat je het zelf kan plaatsen, je hoeft er geen EPDM specialist voor te zijn!

Hoe begin je eraan?

De grote voordelen van EPDM dakbekleding zijn dat EPDM brandveilig is, het is heel duurzaam materiaal waardoor je er zeker 50 jaar gerust mee bent. Bovendien kan het extreme temperaturen aan en is het gemakkelijk te plaatsen. Wanneer je niet goed weet hoe eraan te beginnen, dan hoef je niet te panikeren. Wij hebben hier voor jou een stappenplan, zodat jij in geen tijd een echte EPDM specialist wordt!

Voorbereiding is heel belangrijk

Het is noodzakelijk dat uw dak vrij is van stof, vocht, vuil, vet en scherpe onderdelen die de dakbedekking kunnen beschadigen. Ook voor de hechting van de lijm is dit belangrijk. Om vervolgens te weten hoeveel bekleding u nodig heeft, ga je het dak opmeten. Je meet de volledige lengte van het dak samen met de opstaande randen aan de zijkant. Tel er dan 20 cm en doe dit hetzelfde voor de breedte.

EPDM

Stap 1 voor het aanbrengen van EPDM

Het eerste waar je aan begint bij het aanbrengen van EPDM dakbedekking, is de dakbekleding over het dak uitvouwen of afrollen. Je moet er hierbij zeker op letten dat de folie gelijkmatig verdeeld is over de rand van het dak. Vervolgens laat je de folie liggen op het dak en laat je deze ongeveer een uurtje rusten. Dit is een belangrijke stap, want op deze manier kan de spanning die fabrieksmatig ontstaan is, neutraliseren.

Stap 2: terugrollen van de dakbedekking

Wanneer je de eerste stap hebt voltooid, begin je aan de tweede stap. Deze houdt in dat je de EPDM dakbedekking over de kortste zijde tot de helft gaat terugrollen. Om deze actie uit te voeren, kan je gebruik maken van de hemelwaterafvoerbuis of de wals. De hemelwaterafvoerbuizen zijn er in verschillende vormen, zo heb je een horizontale hemelwaterafvoerbuis met stadsuitloop en een verticale die rond inpandig is.

Stap 3: breng de lijm aan

Breng vervolgens een ononderbroken streep van lijm aan op het dak. Dit doe je met de bodemlijm T-3700. Je verdeelt de lijm over de oppervlakte van het dak. Breng hem enkelzijdig aan, behalve bij de laatste 20 cm. Deze laatste centimeters hoef je niet te lijmen met deze lijm. Daarvoor gebruik je, net zoals voor de randen en muren, de opstandenlijm T-2000.  

Stap 4: dakbedekking aandrukken

De laatste stap is om de EPDM dakbedekking te gaan aandrukken met een hemelwaterafvoerbuis, wals of een stang. Wals deze voorzichtig vanuit het midden naar buiten een paar keer plat. Zo komt de dakbedekking goed in de lijm te liggen en gaan luchtbellen die er eventueel zijn weg. Doe al deze stappen opnieuw voor de andere helft van jouw dak.

EPDM pakketten

Voor het aanbrengen van EPDM dakbekleding heb je dus wel een aantal materialen nodig. Je kan deze perfect allemaal apart kopen, maar evengoed zijn er EPDM pakketten die je kan aankopen. Er zijn 2 soorten EPDM pakketten. Het Basic pakket, hierin zit de dakbedekking op maat samen met de benodigde lijm. Alsook is er het EPDM XL pakket, hierin zit ook de dakbedekking evengoed als de lijm plus de EPDM kit en een hemelwaterafvoer die je kan kiezen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply