3

Een tuinkamer bouwen? Dit moet je erover weten!

Een tuinkamer kan een prachtige toevoeging zijn aan je woning, omdat je er ieder seizoen van kunt genieten. Maar voordat je aan de slag gaat met het bouwen ervan, zijn er een aantal belangrijke punten om aandacht aan te besteden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over tuinkamers. Van de vergunning en fundering tot de materiaalkeuze.

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer wordt nog vaak verward met een veranda, terwijl het wel degelijk duidelijke verschillen heeft. Een veranda wordt altijd aan het huis gemonteerd en is aan minimaal één kant open. Tuinkamers zijn daarentegen helemaal gesloten met glazen wanden en/of schuifdeuren. Er ontstaat dus een dichte ruimte die tegen de woning of geheel vrijstaand wordt geplaatst. Je zit altijd beschut en in combinatie met een verwarmingssysteem ook lekker warm tijdens de koude periode. In de zomer zet je de schuifdeuren helemaal open om juist te genieten van een frisse bries.

Heb je een vergunning nodig voor een tuinkamer?

Ja, een omgevingsvergunning kan nodig zijn wanneer je een tuinkamer laat bouwen. Het is verstandig om dit van tevoren goed te controleren. Op de website van het omgevingsloket kun je een check doen om te achterhalen of je een vergunning nodig hebt voor jouw specifieke situatie.

Heb je een vergunning nodig voor een tuinkamer

Welk type fundering is nodig?

Welk type fundering er nodig is voor de tuinkamer, is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is het formaat en gewicht van de tuinkamer van invloed, maar ook het type grond waar het op wordt geplaatst. Op zand- of kleigrond kan vaak een standaard tegelfundering volstaan. Voor natuurlijke verzakkende grondsoorten zoals veen wordt vaker een schroeffundering geadviseerd. Laat je goed informeren en adviseren door een professional. Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en de fundering ook op de lange termijn stabiel blijft.

Kan ik een veranda uitbreiden tot tuinkamer?

Het is zeker mogelijk om een veranda uit te breiden tot een tuinkamer. Dit doe je door de open zijdes af te sluiten met glazen wanden of schuifdeuren. Je creëert zo een dichte ruimte waar je het hele jaar door gebruik van kunt maken.

Welk materiaal is het beste voor een tuinkamer?

Hoewel hout traditioneel veel wordt gebruikt voor veranda’s en terrasoverkappingen, heeft een aluminium frame meer voordelen. Zeker als je op zoek bent naar een duurzame tuinkamer! Aluminium is sterk, onderhoudsarm en bestand tegen allerlei weersomstandigheden. We raden dan ook aan om een aluminium tuinkamer aan te schaffen of om eerst een aluminium veranda te laten bouwen en deze later uit te breiden tot tuinkamer.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply