39

een rooster voor klusjes in huis

kluslijst

de klusjeslijst op de koelkast

Mijn jongste puber vertelde vorige week dat ze graag meer wil helpen in huis. Al haar vriendinnen moeten taken doen en zij wil ook meehelpen. ‘Ik weet dat ik er vaak op mopper, maar het is wel goed voor mij…’ waren haar wijze woorden. Help, dacht ik toen… wie voedt wie nu op? We hebben een hele poos een lijst gehad, maar door gemopper, de drukte van de dag en de gedachte ‘als ik het zelf doe, is het eerder klaar’ is dit verwaterd.

Sowieso moeten we meer de vaart uit ons leven krijgen, we hebben en zijn heel druk met van alles en nog wat. Mmmmm.
Onze andere (jongens- adhd-) puber heeft behoefte aan structuur. Als wij die niet rustig aandoen en de structuur niet geven, raakt hij ver weg. Zeker nu hij ook met de pubertijd is belast. Als hij thuis komt, roept er van alles… maar niet zijn huiswerk of zijn klusjes. Hij weet zich (al gamend) dan goed stil te houden. Verder is hij ook nog eens passief en laat graag zich aanleunen, dus zelf initiatief nemen is moeilijk. Kortom: hoe zorgen we nu dat hij leert om initiatief te nemen en zelf structuur aan te brengen. Als hij over 6 jaar het huis verlaat, moet dat project-deel toch wel gelukt zijn…
Plannen van huiswerk dat kan hij al wel. Maar plannen op de dag en zich hieraan houden is moeilijk. Hij doet maar wat en de laatste tijd ben ik bezig met zijn dag te plannen en hij leeft met me mee. Ik wil dit niet meer, hij kan dit best wel zelf. Daarom ga ik op zaterdag (als hij zijn huiswerk voor de week erna gaat plannen) hem vragen of hij al zijn activiteiten wil plannen (klusjes, huiswerktijden, trainen, bijzondere afspraken). Voordeel bij hem is, dat als we iets afspreken hij zich daar goed aan houdt. Maar: de afspraak moet dan wel gemaakt zijn, haha…

ons planbord van nobo via discountoffice

ons planbord van nobo via discountoffice

Nou ja: kan wel een heel blog vol schrijven over mijn lieve-grappige-stoere-dwarse adhd-puber. Want heb al honderden dingen uitgeprobeerd, die soms wel en soms niet werkten.

Voor mijn andere (meisjes-) puber heb ik een kluslijst gemaakt. Want zij moet natuurlijk ook aandacht krijgen die ze verdiend… Misschien hebben jullie er ook wat aan. Je kunt de pdf (kluslijst) downloaden en uitprinten. Veel plezier ermee!

Oh ja… en weet je niet welke klusjes bij welke leeftijd van je kind horen… dan vind je hier een handig lijstjes

klusjes

klusjes die kinderen aankunnen via huisvlijt

rooster

het rooster voor de klusjes om uit te printen (4 pagina’s zodat er genoeg keuze is)

 

Show Comments

2 Comments

  1. Claire 16 maart 2015

Leave a Reply