De basisregels voor elektriciteit

Het aansluiten van elektriciteit in huis lijkt wellicht eenvoudig. Je trekt een elektriciteitskabel, sluit deze aan op een lichtpunt of stopcontact en werkt dit vervolgens netjes weg. Toch blijkt het in de praktijk veel lastiger te zijn om te werken met elektriciteit. Hoe doe je dit op een veilige manier, met een minimale kans op lichamelijk letsel? Op welke manier voorkom je dat je op korte termijn te maken krijgt met een kortsluiting of stroomstoring in huis? In dit artikel zetten we samen met een ervaren elektricien Utrecht de basisregels op het gebied van elektriciteit voor je op een rijtje. Aan welke van deze regels heb jij al gedacht toen je voor het laatst werkte aan de stroomvoorziening huis?

Houd rekening met richtlijnen voor de meterkast

Wanneer je een aanpassing aan de meterkast doet, betekent dit dat de meterkast moet voldoen aan de laatste veiligheidsrichtlijnen. Het is daarom verstandig om deze richtlijnen op te zoeken alvorens je aan de slag gaat met het elektrawerk in huis. Richtlijnen gelden voor het formaat en de indeling van de meterkast, maar bijvoorbeeld ook voor de afstand tussen de meterkast en de voordeur. Een elektricien kan je helpen om te voldoen aan deze richtlijnen.

Zorg dat elektriciteitskabels op de juiste wijze gelegd worden

Elektriciteitskabels

Het is verstandig om elektriciteitskabels door een professional aan te laten leggen. Op deze manier ben je ervan verzekerd, dat ze op de juiste afstand van elkaar liggen. Zou dat niet het geval zijn, dan versmelten beide kabels met elkaar en kan er een kortsluiting ontstaan. Een kortsluiting resulteert in een stroomstoring en mogelijk zelfs in een brand! Reden genoeg om vooraf goed te bedenken, of het slim is om zelf aan de slag te gaan met elektrawerk in huis. De ervaring en kennis van elektriciens komt vaak goed van pas.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply