29

5 Voordelen van een seniorenbed

De groep ouderen in ons land wordt steeds groter door de toenemende vergrijzing. Senioren van nu verschillen echter op een belangrijk punt van de generaties ervoor: ze kiezen graag voor comfort en waarderen een fraaie vormgeving. Doordat deze (doel)groep steeds groter werd, zijn de afgelopen decennia diverse producten en diensten ontwikkeld die het leven gemakkelijker kunnen maken. Een bekend voorbeeld hiervan is het seniorenbed. Oorspronkelijk kwam dit voornamelijk voor in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Tegenwoordig is er haast geen oudere meer die er niet een thuis heeft staan. Wat er zo fijn is aan een seniorenbed? Hieronder geven we vijf voordelen.

1. Gemakkelijk in en uit bed stappen door de hoogte

Het grootste voordeel van een seniorenbed is toch wel de hoogte. Opstaan uit een laag bed is lastig en kost veel energie. Om in en uit bed stappen voor ouderen te vergemakkelijken is een seniorenbed hoger dan een normaal bed. De ideale instaphoogte ligt tussen de 45 en 65 cm hoog. De ideale hoogte wordt niet alleen bepaald door de lichaamslengte, maar nog meer door heupbooghoogte. Bij de juiste hoogte kan een persoon zitten op bed zonder dat het veel moeite kost de voeten plat op de grond te zetten.

Voordelen van een seniorenbed

2. Comfortabel in en uit bed stappen door de lagere framerand

Nog iets dat het gemakkelijker maakt om in en uit een seniorenbed te stappen, is het ontbreken van een hoge of brede framerand. Normale bedden hebben aan de zijkanten vaak een frame dat even hoog is als het matras, of zijn voorzien van een extra breed frame. Als je op bed zit zakt het matras echter iets in, waardoor bij het in en uit bed stappen je lichaam echt over die rand heen geholpen moet worden. Dit kost extra energie en vergroot de kans om te vallen. Een seniorenbed heeft een smal en laag frame aan de zijkanten, waardoor in en uit bed stappen zonder veel moeite mogelijk is.

3. Mooie vormgeving

Hoewel comfort zeker belangrijk is, is een ander voordeel van moderne seniorenbedden de mooie vormgeving. Veel ouderen van nu kunnen maar moeilijk wennen aan het etiket ‘senior’ en vrezen praktische maar lelijke meubelen. Tegenwoordig gaan design en gebruiksvriendelijkheid echter hand in hand. Ook bijvoorbeeld een boxspring met de functie van een hoog laag bed kan iedere gewenste luxe uitstraling krijgen door het gebruik van massief hout of stof.

4. Eenvoudiger het bed opmaken

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat het beddengoed regelmatig verwisseld wordt. Maar een bed opmaken is niet zelden een karwei dat rugklachten oplevert, doordat er laag en buiten de eigen macht wordt gewerkt. Een seniorenbed is door de hoogte eenvoudig op te maken. Fijn voor ouderen die nog zelfstandig thuis wonen en dit zelf doen, maar ook fijn voor hun partner, mantelzorger of hulp in de huishouding als zij verantwoordelijk zijn hiervoor.

5. Gemakkelijk schoonmaken onder het bed

Voor een gezonde slaapomgeving is niet alleen een schoon bed belangrijk, maar ook een schone vloer rond en onder het bed. Door de extra hoge uitvoering is het gemakkelijk om onder en rond het bed te stofzuigen of te dweilen. Sommige bedden zijn deelbaar en verrijdbaar, dat ervoor zorgt dat schoonmaken een klusje is dat helemaal zo gepiept is.

Op zoek naar een seniorenbed op maat? De Suite biedt een uitgebreid assortiment en deskundig advies.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply