21

3 misverstanden over zonneschermen op zonne-energie ontkracht

Tegenwoordig werken steeds meer apparaten op zonne-energie en dat is natuurlijk hartstikke mooi! Zowel voor je portemonnee als het milieu. Van lampen tot telefoonopladers en van horloges tot zonneschermen, het kan allemaal! Maar wat die laatste betreft heersen er nog wel eens misverstanden. Tijd om die eens op een rijtje te zetten en te ontkrachten.

1. Het werkt alleen op zonlicht, en dus bijna niet in de winter

Een van de meest gehoorde misverstanden is de bewering dat een zonnescherm op zonne-energie alleen werkt als er genoeg (fel) zonlicht is. Met andere woorden: in de winter, of tijdens een kwakkelende, grauwe zomer ben je nooit verzekerd van genoeg opgevangen energie. Mis! Een zonnescherm op zonne-energie heeft namelijk voldoende aan daglicht! En daglicht hebben we elke dag wel, of het nou regent of bewolkt is. Die zon is er gewoon en doet z’n werk écht wel hoor, ondanks dat je ‘m niet ziet! 

2. Een zonneschermen op zonne-energie is ontzettend duur

Ook dit is niet per definitie waar. Uiteraard kan de prijs behoorlijk verschillen per leverancier, maar los daarvan zijn de zonneschermen in verbruik vele malen goedkoper dan zonneschermen op gewoon stroom. Kortom, de aanschafprijs haar je er uiteindelijk makkelijk uit! Eigenlijk een beetje hetzelfde als met LED lampen. Ook deze zijn in aanschaf duurder dan andere lampen, maar ze gaan véél langer mee en verbruiken veel minder energie, waardoor je onder de streep stukken goedkoper uit bent. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu.

Tip: zoek een leverancier die zijn producten direct vanuit de fabriek levert, dus waar geen bedrijf of tussenpersoon tussen zit. Dat scheelt al enorm veel in aanschafprijs!

3. Als de accu leeg is kun je ‘m niet gebruiken

Ook dit is niet waar. Of nouja, deels misschien. Want inderdaad, als een accu leeg is kun je ‘m niet gebruiken, al is dat natuurlijk met elk apparaat zo. Maar de fout zit ‘m eerder in het feit dat het onwaarschijnlijk is dat de accu leeg zal raken. Dit komt omdat de accu gedurende de dag continu nieuwe energie opwekt en verzamelt. Kortom: de accu krijgt niet eens de kans om leeg te raken! Tenzij je weinig te doen hebt op een dag en de hele dag alleen maar aan de knoppen zit te draaien natuurlijk. Maar in dat geval kun je nog het beste een zonnescherm kiezen die je met de hand moet bedienen, want dan heb je tenminste écht wat te doen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply