Verschillende houtsoorten combineren: tips en inspiratie

Is hout op hout een no-go? Echt niet! Net als double denim is het gewoon een kwestie van goed combineren. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het mixen van verschillende houtsoorten. Ben je benieuwd wat deze aandachtspunten zijn én kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan meteen verder.

De tint van het hout

Hout (of een product met houtlook) is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Bij het mixen van verschillende soorten is het niet nodig om altijd exact hetzelfde te kiezen. Het gaat er juist om dat de tinten mooi bij elkaar aansluiten. Hiervoor kijk je naar de ondertoon van het hout. Is het een warme tint of juist een koele kleur? Neigt het meer naar oranje of juist naar blauw? Hoe meer deze ondertonen op elkaar lijken, hoe makkelijker ze met elkaar te combineren zijn. Dit betekent niet dat je niet van deze ‘regeltjes’ mag afstappen – het is simpelweg een handige richtlijn om in gedachten te houden. Vind je het erg lastig om zelf de juiste kleuren hout bij elkaar te zoeken? Dan kun je altijd terecht bij Decorette voor extra tips en persoonlijk interieuradvies. Neem meteen een kijkje in een van de 50 winkels, bijvoorbeeld om de perfecte laminaatvloer of houten jaloezieën te vinden.

Hout combineren met de juiste kleuren

Het kleurenpalet van de rest van je interieur is ook erg belangrijk. Kies je voor houten meubels en een houten vloer met ongeveer dezelfde tint? Dan kun je best uitpakken met een opvallende gekleurde muur of accentkleuren in de decoratie. Zodra je meer dan 2 verschillende houtkleuren in dezelfde ruimte gebruikt, is het vaak mooier om de rest rustig te houden. Kies dus voor meubelstukken in een neutrale tint en geef ook de muren allemaal dezelfde frisse kleur. Wit is altijd goed!

Structuren en afwerkingen van hout

Alle houtsoorten vormen daarnaast een mooier geheel als de structuur en afwerking overeenkomt. Kijk maar eens naar de structuur van de houtnerven, de glanzende finish of juist de onbewerkte look. Probeer alles een beetje in dezelfde stijl te houden.

Hout aankleden en doorbreken

Het aankleden en doorbreken van houten elementen is een hele handige tip. Hiermee bedoelen we dat je contrasten moet aanbrengen in het interieur. Creëer bijvoorbeeld een scheiding tussen een houten vloer en houtlook muur door er een kastje van een ander materiaal tussen te zetten. Of laat een meubelstuk er meer uitspringen door een vloerkleed op het laminaat te leggen. Deze kleine aanpassingen geven de ruimte meteen een andere uitstraling.  

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply