2

Tips om je bijkeuken optimaal te benutten

Een bijkeuken is vaak niet groot. In het gros van de gevallen is het geen ruimte waar je met de visite gaat zitten en dient hij puur als voorraadkast, wasruimte of plek waar je alle spullen neerzet die je elders niet kwijt kunt. Hoe richt je hem toch optimaal in? Check deze handige tips en ideeën.

Bepaal eerst de plek van het witgoed

Zet je er witgoed neer zoals een vriezer, wasmachine of droger, denk dan eerst na waar eventueel een extra stroom- of waterpunt moet komen. Anders moet je weer aan het werk met een hamer en kabelklemmetjes, die na verloop van tijd loslaten. Er blijft ook allemaal vuil achter de doorgetrokken kabels en leidingen hangen. Daarom is de handige volgorde: een indeling maken, de plek van het witgoed bepalen, aansluitingen fiksen en vervolgens de apparaten plaatsen. Ga je nieuwe apparaten aanschaffen? Werp hierbij dan een kritische blik op het energielabel. Zeker met de huidige energieprijzen kan dit flink schelen in de energiekosten.

Werk de hoogte in

Zoals gezegd kom je hier niet om iets leuks te doen of visite te ontvangen, dus is de enige eis dat de ruimte optimaal benut wordt. Werk daarom de hoogte in. Hoe? Door bijvoorbeeld de droger bovenop de wasmachine te zetten. Doe dit niet andersom, een wasmachine is namelijk een stuk zwaarder en trilt veel tijdens het centrifugeren. In de rest van de bijkeuken creëer je ruimte voor lange voorwerpen zoals bezem, mop of trekker een hanggedeelte, dan staan ze niet op de grond in een hoek. De rest van de ruimte vul je op met zo veel mogelijk planken en kasten.

Kasten op maat

Ben je een beetje handig of ken je iemand die wel vaker iets getimmerd heeft (en dan bedoelen we niet een vogelhuisje tijdens handenarbeid), denk dan eens na over een kastenwand of een kast die de gehele muur bestrijkt. Van vloer tot aan plafond, beter kun je de beschikbare kubieke meters niet gebruiken. De kastenwand kan zowel van hout met een keurmerk als gebruikt hout – denk pallets – gemaakt worden. Hou bij het bepalen van de hoogte van de verschillende vakken rekening met wat je erin kwijt wilt.

Wat wil je er nog meer in kwijt?

Bedenk, voordat je enthousiast aan het timmeren slaat, goed welke spullen je er kwijt wilt. De stofzuiger soms? Sporttassen? Een wasrek? De kattenbak? Maak daar eerst een lijstje van en dan een tekening. In die tekening is het namelijk makkelijk om alles virtueel in te delen als er nog geen planken en kasten gemaakt zijn. Meet de voorwerpen waar je over twijfelt of ze wel passen, desnoods eerst op. Zo zie je maar weer, ook bij het indelen van je bijkeuken is een goede voorbereiding het halve werk.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply