29

Net echt: alcoholvrije wijn!

Sinds een aantal jaar is low en no alcohol een echte trend. Alcoholvrije bieren van bijna iedere brouwer sieren de schappen van supermarkten en slijterijen. Bovendien zijn ze niet meer weg te denken van het terras of de vrijmibo. Ook alcoholvrije wijnen worden steeds beter én daardoor populairder. Heb jij al eens een alcoholvrije wijn geproefd? Wij vertellen alles wat je wilt weten: hoe alcoholvrije wijn gemaakt wordt, welke soorten alcoholvrije wijn er zijn en waarom jij dit ook eens zou moeten uitproberen.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Om alcoholvrije wijn te maken wordt eerst alcohol bevattende wijn gemaakt. Met een proces genaamd inverse osmose wordt de alcohol vervolgens uit de wijn gehaald door middel van een ultra dun filter. Deze speciale techniek zorgt ervoor dat alcoholvrije wijn wél zijn originele wijnsmaak houdt. Wel zo belangrijk! Omdat de vraag naar alcoholvrije wijn steeds groter wordt, maken producenten van kwaliteitswijnen nu ook alcoholvrije varianten. Hierdoor zijn wijnen zonder alcohol de afgelopen jaren flink in kwaliteit en smaak verbeterd.

Let op: alcoholvrije wijnen kunnen tot maximaal 0.5% alcohol bevatten en als ‘alcoholvrij’ worden verkocht. Wil je zeker weten dat je geen druppel alcohol binnenkrijgt? Kies dan voor een 0.0%. Het alcoholpercentage staat altijd vermeld op het etiket van de fles. 

Wat kies jij? Rood, wit of rosé?

Van welke wijn je ook houdt: van zowel rode als witte wijnen en rosé wijnen zijn er alcoholvrije varianten te koop. Of je nu wilt genieten van een frisse rosé op een stralende zomerdag of het liefst in de wintermaanden een rode wijn bij de openhaard drinkt, voor elke gelegenheid kun je een alcoholvrije wijn kopen.

Combineer ook vooral met hapjes of een heerlijke maaltijd. Alcoholvrije wijn is – net als gewone wijn – zeer geschikt als wijn spijs combinatie. Zo is er voor elke gelegenheid een geschikte fles. 

Wist je dat er zelfs alcoholvrije bubbels bestaan? Dus ook als je iets te vieren hebt, is er een spetterende fles bubbels om open te trekken. Ga bijvoorbeeld voor een alcoholvrije cava of prosecco en proosten maar op die feestelijke gelegenheid!

De smaak van alcoholvrije wijn: test het zelf!

alcoholvrije wijn!

Ben je benieuwd geworden hoe alcoholvrije wijn smaakt? Proef het vooral zelf! Wijn zonder alcohol is vaak wat zoeter dan normale wijn, omdat de bittere smaak van alcohol wegvalt. Door de jaren heen zijn alcoholvrije wijnen flink in kwaliteit verbeterd, waardoor de smaak meer vergelijkbaar wordt: net echt!

Geef alcoholvrije wijn daarom (nog) een kans. Waarschijnlijk is de fles die je jaren terug hebt geproefd, nu alweer sterk in smaak verbeterd. De low en no alcohol trend is een blijvertje, maar met zoveel flessen zonder alcohol vinden wij dat niet erg. Ga jij alcoholvrije wijn uitproberen?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply