Laminaat leggen; welke voorbereidingen moet je treffen?
Laminaat leggen kun je zelf. Maar hoe goed het resultaat wordt, hangt voor een groot deel af van je voorbereidingen. Zijn je voorbereidingen goed, dan wordt de vloer waarschijnlijk ook mooier gelegd. En bovendien gaat de vloer ook langer mee! Maar waar moet je eigenlijk op letten? En welke voorbereidingen zijn er nodig om laminaat te leggen?
1. Een mooi laminaat
Allereerst moet je natuurlijk uitzoeken welk laminaat je wilt gaan leggen. Ga je laminaat leggen in een standaard kleur, of kies je iets bijzonders? En welke dikte moet je nieuwe vloer hebben? Welke laminaatvloer je kiest hangt vooral af van je eigen voorkeuren en van de uitstraling die je wilt bereiken.
2. Een redelijk egale ondergrond
Bij het leggen van laminaat hoeft de ondergrond niet 100% perfect glad te zijn. Maar de ondergrond moet wél stabiel zijn. Een houten vloer kan prima bedekt worden met laminaat, maar dan moet je eerst losse delen goed vastzetten. En de ondervloer moet wel redelijk egaal zijn, al hoeft het niet perfect.
3. Onderlaag van aluminiumfolie
Er is speciaal folie dat gebruikt wordt onder een laminaatvloer. Veel mensen beweren dat je de folie niet nodig hebt als je gebruik maakt van andere isolatiematerialen. Maar toch is het verstandig om te doen, want de aluminiumfolie is dampwerend en voorkomt dat er vocht door de ondervloer bij het laminaat komt.
4. Isolatie platen
Je kunt in principe het laminaat gewoon op het folie leggen, maar dat is meestal geen goede keus. Dat heeft twee redenen:
- De isolatieplaten worden niet voor niets zo genoemd: ze isoleren warmte in de ruimte. Zo kun je meteen én goedkoop je vloer isoleren.
- Isolatieplaten dempen geluid; vooral fijn als je onderburen hebt of als het de vloer van de kinderkamer wordt, waar waarschijnlijk wel wat herrie gemaakt zal worden in de toekomst.
- Het zachte plaatmateriaal neemt oneffenheden weg uit de ondervloer. Vooral als je op een ongelijke vloer legt, bijvoorbeeld een houten ondervloer, zijn de platen een must. Anders is de kans groot dat je laminaat gaat hobbelen of omhoog komt.
Isolatieplaten zijn er in verschillende vormen. De bekendste zijn de groene vezelplaten die onder het laminaat worden gelegd.
5. De juiste materialen
Je bent een heel eind op weg naar je nieuwe vloer. Maar je hebt nog wel goede materialen nodig om de vloer te leggen. Een laminaat snijder is een absolute must. Hiermee kun je het laminaat gemakkelijk op de juiste lengte afknippen. Een decoupeerzaag is handig als je hoeken in het laminaat moet zagen, bijvoorbeeld bij verwarmingsbuizen. En verder moet je denken over een plinten knipper, een legsetje voor laminaat, bescherming voor je knieën, een hamer en een scherp mes. Dan heb je alles bij de hand om je laminaat netjes te leggen.
6. Laminaat laten acclimatiseren
Laminaat is gevoelig voor de omstandigheden in je huis. Als je het laminaat meteen gaat leggen, is de kans groot dat het nog uitzet of krimpt. Het is dus beter om het laminaat minimaal 24 in de ruimte te leggen waar het zal komen. Dan kan het laminaat alvast wennen aan de omstandigheden en is er minder kans op problemen tijdens of na het leggen. Natuurlijk moet je ook bij geacclimatiseerd laminaat rekening houden met een marge aan de zijkanten, zodat het laminaat nog kan werken na het leggen.
Laminaat leggen is een klus die elke handige doe-het-zelver zelf kan doen. Het is vooral een kwestie van een goede voorbereiding. Natuurlijk is het ook wel handig om te weten hoe je nou uiteindelijk die laminaatvloer netjes gaat leggen. Daarvoor kun je een handleiding zoeken, maar het is ook handig om een filmpje te kijken. Er zijn veel instructie filmpjes te vinden voor het leggen van laminaat. Zo zie je meteen wat de bedoeling is en hoe je dit het beste aan kunt pakken.
No Responses Yet