29

Kunststof of aluminium kozijnen: wat zijn de verschillen?

Zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Of moet je de keuze maken tussen kunststof en aluminium kozijnen voor een nieuwe woning? Dan kun je vast wel wat informatie gebruiken over deze verschillende materialen. In dit artikel zetten we een aantal vergelijkingen op een rijtje. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw situatie.

Onderhoud van kunststof en aluminium kozijnen

Kunststof en aluminium kozijnen zijn allerlei erg onderhoudsvriendelijk. Zeker als je het vergelijkt met kozijnen van hout. Deze moet je namelijk vaak schilderen en goed schoonhouden. Bij kunststof en aluminium is onderhoud niet nodig. Een keer per jaar eroverheen met een doek en een sopje is al genoeg. Ideaal!

Prijsverschil tussen kunststof en aluminium

De prijs van beide materialen kunnen erg verschillen per merk en bedrijf. Over het algemeen is kunststof de goedkoopste optie. We raden aan om niet te bezuinigen als het om kwaliteit gaat. Vraag liever een offerte aan bij een betrouwbare kozijnenspecialist zoals PUUR Kozijn in Eindhoven. Zij kunnen deskundig advies geven en je verzekeren van een professionele montage.

Uitstraling van beide materialen

Natuurlijk is het uiterlijk van de kozijnen ook een belangrijk onderdeel. Zowel kunststof als aluminium is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Aluminium heeft een hele strakke en moderne look, terwijl kunststof er ook heel natuurlijk uit kan zien. Kunststof kozijnen zijn namelijk ook te koop met een houtlook. Van een afstand is dit bijna niet te onderscheiden van echt hout. Hierdoor heb je dezelfde karakteristieke uitstraling van hout, maar wel met het onderhoudsgemak van kunststof.

Isolatiewaarde van beide kozijnen

Kunststof kozijnen en aluminium kozijnen hebben beide een goede isolatiewaarde. De exacte waarde is weer afhankelijk van het merk en de glaskeuze. Met HR++ glas erin zijn beide materialen een goede optie. Het houdt de warmte binnen in de winter en het blijft juist lekker koel in de zomer. Ook bieden beide materialen een prima geluidsisolatie.

Levensduur van kunststof en aluminium kozijnen

Kunststof en aluminium kozijnen hebben allebei een lange levensduur. Toch heb je iets langer plezier van de aankoop als je kiest voor kunststof. Deze gaan namelijk gemiddeld 50 jaar mee. Bij aluminium kozijnen ligt dit gemiddelde rond de 40 jaar. Zodra de kozijnen oud en ‘op’ zijn, kunnen ze beide gerecycled worden. (Alhoewel dit proces bij aluminium wel een stuk duurder is.) In combinatie met de hoge isolatiewaarde maakt dit zowel kunststof als aluminium een duurzame keuze.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Kunststof kozijnen of aluminium kozijnen?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply