15

Inspiratie: erker aan huis als sfeermaker

Met name in Engeland zie je nog veel huizen met een erker. Een erker is simpel gezegd een ronde of veelhoekige uitbouw aan de gevel. Er zijn minimaal 3 ramen aanwezig. Je kunt een erker aan de achterkant of voorkant van het huis plaatsen, maar in sommige gevallen is een erker aan de zijkant van de woning ook een optie. Bijvoorbeeld bij hoekhuizen of vrijstaande gebouwen. Een woning met erker is super sfeervol en heeft veel karakter. We vertellen er nog meer over in dit artikel.

Kosten uitbouw voorkant huis

Een erker komt vooral voor bij jaren 30 woningen. Gelukkig kun je ook zelf een erker aan huis bouwen. Als je geen ervaring hebt met dit soort grote klussen, raden we aan om een specialist in te schakelen. De kosten kunnen erg variëren. Het prijskaartje is bijvoorbeeld afhankelijk van het formaat, de vorm, de materiaalkeuze, het type raam en de staat van de woning. Houd rekening met een gemiddelde prijs van €4.500 tot €10.000. Vraag altijd een offerte op maat aan en vergeet niet om een bouwvergunning te regelen. Bij het plaatsen van een erker aan de achterzijde van je woning is een vergunning niet altijd nodig.

Optimaal licht voor planten

Een erker creëert extra ruimte en zorgt voor meer licht in huis. Het is de ideale plek voor grote kamerplanten. Veel plantensoorten zullen erg tevreden zijn met hun nieuwe plekje. Zorg wel voor goede raamdecoratie om direct zonlicht te blokkeren. Vooral in de zomer kunnen de felle zonnestralen de planten snel beschadigen. Kies daarom voor raambekleding die nog wel daglicht doorlaat, maar de scherpe randjes van het zonlicht eraf haalt.

Erker als knus leeshoekje

Een erker aan de voorzijde van de woning fungeert als de perfecte leeshoek. Zet er een heerlijke relaxstoel neer of creëer een brede vensterbank waar je op kunt zitten. Voeg een paar kussens toe, pak er een dekentje bij en ontspan!

Huis met erker als eethoek

Over het algemeen zijn erkers net groot genoeg voor een knus zitje. Maar je kunt ook een extra groot formaat kiezen zodat er een geheel nieuwe kamer ontstaat. Of de uitbouw dan nog onder de categorie ‘erkers’ valt, is dan de vraag. Het is in ieder geval een sfeervolle toevoeging. Op het bovenstaande voorbeeld zie je dat de ronde uitbouw met ramen is gebruikt als eetkamer. Het is een oase van licht. Andere mogelijke doeleinden voor deze groter erker zijn: een thuiskantoor, hobbykamer of yoga/meditatieruimte.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply