2

Hoe kies je het juiste type raam voor je woning?

Of je nou een nieuwe woning bouwt of je bestaande woning renoveert: het kiezen van het juiste type raam is van groot belang voor zowel de functionaliteit als de uitstraling. Door de vele opties kan het lastig zijn om een keuze te maken. Om je goed op weg te helpen, hebben we in dit artikel de 3 meest voorkomende types op een rij gezet. We bespreken de eigenschappen van valramen, draaikiepramen en vaste glaspanelen. Zo wordt het makkelijker om de geschikte ramen te kiezen per ruimte.

Valramen: compact en charmant

Valramen zijn een klassieke keuze die je regelmatig terugziet bij authentieke woningen. De ramen openen door ze aan de bovenzijde naar binnen te laten ‘vallen’. Ze zijn ideaal voor ruimtes waar goede ventilatie gewenst is, maar waar ook beperkte ruimte is. Je ziet een klein 1-vaks valraam bijvoorbeeld vaak in een toiletruimte. Ook wordt een smal valraam gecombineerd met een groter onderlicht met vast glas. Kijk eens op Skodora.nl om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Ze hebben niet alleen compacte valramen in hun assortiment, maar ook draaikiepramen en vast glas kozijnen.

Draaikiepramen: praktisch en veelzijdig

Een draaikiepraam is een mooie mix van functionaliteit en esthetiek. Ze kunnen zowel naar binnen draaien als kantelen, waardoor je geniet van verschillende ventilatieopties. Ook wordt het door de draaiing gemakkelijk om het raam van binnen en van buiten schoon te maken. De draaikiepramen zijn erg geschikt voor eigentijdse woningen en toe te passen in allerlei ruimtes. Van de slaapkamer tot aan de keuken.

Draaikiepramen praktisch en veelzijdig

Vast glas kozijnen: optimale lichtinval

Vast glas kozijnen (ook wel vaste glaspanelen of vaste ramen genoemd) zijn perfect voor ruimtes waar maximale lichtinval gewenst is. De ramen kunnen in tegenstelling tot de vorige twee types niet worden geopend. Er zal dus een ventilatierooster, ventilatiesysteem of een ander raam aanwezig moeten zijn die wel open kan. Op deze manier houd je het binnenklimaat fris en gezond. Het voordeel van een vast glas kozijn is dat het glasoppervlak extra groot is en dat je dus optimaal geniet van het uitzicht. Dit is super mooi voor in de woonkamer of de ruimte die grenst aan de tuin!

Conclusie: welk type raam is de beste keuze?

Bij het kiezen van nieuwe ramen moet je zowel de esthetiek als de functionaliteit in overweging nemen, rekening houdend met de specifieke behoeften van iedere ruimte. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het materiaalgebruik. Kunststof kozijnen zijn bijvoorbeeld zeer onderhoudsvriendelijk en hebben een lange levensduur. Aan de hand van deze aandachtspunten kun je ramen uitkiezen die perfect bij jouw woning passen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply