32

Het maken van een lichtplan met LED verlichting

Als je je verlichting gaat aanpassen, maak je een lichtplan. Dat kan gewoon een lijst zijn met plekken waar je een lamp wilt aansluiten. Maar vaak is het een plattegrond van de verdieping, waar je precies je verlichting kunt intekenen. Een lichtplan is heel praktisch omdat je dan zeker weet dat je geen aansluitingen vergeet. En je kunt de verschillende lampen op elkaar afstemmen zodat je een prettig geheel krijgt. Maar hoe maak je een lichtplan met LED verlichting?

Een lichtplan met LED: wat is anders?

Een lichtplan met LED verlichting is anders dan een lichtplan met andere soorten verlichting. Waarom? Allereerst omdat je met LED verlichting echt alle kanten op kunt. Je kunt gewone armaturen gebruiken of speciale armaturen met ingebouwde LEDs. Spots, TL-buizen, grote of kleine lampen: alles kan als LED verlichting worden geïnstalleerd. Dat maakt dat je lichtplan flexibeler en veelzijdiger kan zijn. Je kunt heel veel soorten verlichting met elkaar combineren en toch alles met LED lampen uitvoeren. En dat is handig, want met LED ben je energiezuinig bezig.

Rekening houden met de kosten

De aanleg van een lichtplan met LED lampen is vaak duurder dan het aanleggen van een lichtplan met andere soorten verlichting. Dat komt voornamelijk omdat LED lampen duurder zijn in aanschaf. Gelukkig verdien je dat al snel weer terug: omdat een LED lamp veel langer meegaat dan andere soorten verlichting, verdien je na een paar jaar de kosten alweer terug. Bij LED lampen maak je ook gebruik van duurdere componenten. Zo zijn LED dimmers een stuk duurder dan gewone dimmers – maar ze werken beter, betrouwbaarder en zijn veel zuiniger. Dus ook die verdien je vanzelf weer terug op de langere termijn.

Een praktisch lichtplan maken

Hoe maak je nu een praktisch lichtplan voor je huis? Je begint met in elke ruimte te bepalen hoeveel licht je nodig hebt. Daarmee houd je rekening met de functie van de ruimte. In de badkamer, de keuken en de woonkamer wil je veel licht omdat deze ruimtes veel gebruikt worden. In de slaapkamer hoeft het licht minder fel te zijn en op de gang ook. Als je eenmaal hebt bepaald hoe fel de praktische verlichting moet zijn, ga je de sfeerverlichting intekenen. Je wilt bijvoorbeeld in de slaapkamer ook een klein nachtlampje zodat je niet telkens het grote licht aan hoeft te doen. En in de woonkamer is een kleine leeslamp ook heel gezellig.

Een lichtplan maken voor LED verlichting is heel leuk om te doen. Je kunt allerlei soorten verlichting met elkaar combineren. Zo kun je een ruimte praktisch en toch ook gezellig en sfeervol maken. Als je tegelijk je gewone verlichting of spaarlampen vervangt door LEDs bespaar je op de lange termijn ook heel wat geld.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply