2

Helemaal zen in de feng shui slaapkamer

Misschien herken je het wel. Je bent in een ruimte, of dat nu een kamer, kantoor of slaapkamer is, en je voelt je onrustig. Waar het vandaan komt weet je niet, maar als je de ruimte uit bent, is het gevoel van onrust verdwenen.

Waarschijnlijk komt dit omdat de energie in die ruimte niet goed kan stromen, en er daardoor geen balans is. De één is daar gevoeliger voor dan de ander, maar veel mensen merken het onbewust toch.

Om balans in een ruimte te creëren, wordt gebruik gemaakt van feng shui. Dit zorgt voor energie die vrij kan stromen. Vrijelijk stromende energie geeft een gevoel van rust en ontspanning. En waar kun je dat beter gebruiken dan in de slaapkamer?

Wat is feng shui

Feng shui spreek je uit als ‘feng sjweej’. De letterlijke betekenis van de woorden is ‘wind en water’. Feng shui is een meer dan drieduizend jaar oude Chinese filosofie, die helpt de energiestroom in een woning te verbeteren zodat er meer balans is in de ruimte. Die energiestroom wordt ook wel ‘chi’ of ‘levensenergie’ genoemd. Die balans zorgt niet alleen voor meer rust in huis, maar ook voor geluk en gezondheid.

Om die balans te creëren, kijk je goed naar waar je de meubels in een ruimte plaatst, welke kleuren je kiest voor de muren en welke materialen je in de ruimte gebruikt.

In een feng shui slaapkamer slaap je ontspannen. Hoe je dat bereikt? Met deze tips!

Het bed

Het bed speelt een centrale rol in de feng shui slaapkamer. Je zet het bed zo, dat je de deur vanuit bed kunt zien. Hiermee heb je een gevoel van veiligheid; je kunt immers altijd zien wie er binnen komt. Het bed staat vrij, er staan dus geen meubels vlak bij het bed. Op deze manier kan de energie vrij rond het bed stromen.

Ruimtelijkheid en hygiëne

In de slaapkamer staan niet te veel spullen. Feng shui betekent minimalisme, zodat de energie veel ruimte heeft om te stromen. Bovendien zorgt een ruimtelijke, opgeruimde slaapkamer voor minder afleiding, en daarmee een rustiger gevoel.

Ook een goede hygiëne zorgt voor meer rust. Was dus regelmatig het beddengoed, zuig stof en neem de vensterbanken, nachtkastjes en kaptafel af met een stofdoek of vochtige doek.

Pastel en koele kleuren

Ook kleuren spelen een belangrijke rol in feng shui. Pastelkleuren en koele kleuren geven rust en zorgen voor een ontspannen gevoel. Denk bijvoorbeeld aan lichtgrijs of beige voor de grotere oppervlakten zoals de muren, vloer en het plafond, en lichtblauw, zachtroze of groen voor accenten.

Felle kleuren werken juist stimulerend, iets dat je in de slaapkamer wilt vermijden.

Natuurlijke materialen

Het principe van feng shui is gebaseerd op de elementen water, vuur, aarde, metaal en hout. Als je deze elementen in de slaapkamer terug laat komen, heeft dit een positieve invloed op de energiestroom. Denk bijvoorbeeld aan goede ventilatie in de slaapkamer, houten meubelen, een brandende kaars op de kaptafel, een glas water op het nachtkastje en een metalen kunstobject in de kamer.

Feng shui in de babykamer

Ook baby’s slapen het beste als ze kalm en ontspannen zijn. Feng shui is ook prima toe te passen in de babykamer. Zorg voor een ruimtelijke indeling, zet niets dicht tegen de wieg aan en ruim knuffels, speeltjes en boekjes op achter gesloten kastdeurtjes voor een opgeruimde uitstraling. Kies voor een neutrale kleur voor het gordijn in de babykamer, voor zachte tinten op de muren en gebruik zo veel mogelijk natuurlijke materialen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply